2011 konkursas „Mokslo ir religijos santykis“: konkurso sąlygos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Rutcon 2011-12-02 00:06
Dievas tare, kad atsirastu nauja gyvybe, ji ir atsirado. Amen.
sielinas 2011-12-02 06:25
Iš kur atsirado Dievas?
sielinas 2011-12-02 06:46
Kaip matai moralė nėra religijos rezultatas. Aš pats būdamas visiškai sąmoningu nusprendžiu kas yra blogai, o kas yra gerai. Gali būti be galo religingas ir elgtis netinkamai aplinkos atžvilgiu. Sąmonė pasirenka kas yra blogai, o kas yra gerai. Skaitydamas Bibliją vienas individas renkasi žudyti (nes Biblijoje tikrai daug keršto ir žudynių) kitas išsirenka gerus dalykus - asmeninė sąmonė apsprendžia kas yra gerai, o kas yra blogai.
Hmz 2011-12-02 13:16
Aš vėlgi paprašysiu daugiau informacijos apie tas piramides, kurios buvo pastatytos "tuo metu musu proteviai urvuose gyveno". Žiūrėk, taip žingsnis po žingsnio ir išsiaiškinsime kaip ir kas.
slack 2011-12-02 13:32
Vis tiek kažkas formuoja asmeninę nuomonę. gal TV, laikraščiai, internetas, muzika. O gal manai kad šie dalykai, suformuos didesnę moralę?
Rutcon 2011-12-02 14:44
Skambes kiek arogantiskai, bet ka padarysi... as jau issiaiskinau. Nori daugiau info apie piramides? Ieskok.
Hmz 2011-12-02 16:19
Nedurnas 2011-12-02 16:34
Paaiskinsiu kaip pirmokui, kad aiskinciau. Duosiu tau kiek tik tavo sirdis geidzia akmenu, medienos, paprastu medziagu, nieko labai technologiskai pazangaus. Dabar pastatyk auksciausia imanoma pastata, per trumpiausia laika ir jis turi buti tvirtas bei stabilus. Jei reikia pasakoti, kodel zmones stato aukstus religijai skirtus pastatus tai tu jau turbut nepataisomas. Ir ivardink figura kuria tu naudotum auksciui pasiekt isnaudojant realius kiekius duotu medziagu. Apie tai, kad zmones plito is vienos vietos daugmaz ir tradicijas pernese turbut tau per sunku bus suprast, tai nepradekim gal geriau.
Rutcon 2011-12-02 16:45
Kokiu irodymu tu nori? Ak, taip, is zmoniu, kurie tai stampuoja... o gal tie zmones, kurie stampuoja irodymus, tokie kaip ir tu? Ta prasme, laukiantys kol kas nors kitas uztampuos, kai tuo metu patys ignoruos. Uzburtas ratas. As daviau rakta i informacija, as parodziau kitu zmoniu surinkta medziaga, bandziau paaiskinti, bandziau sudominti... ir as pradedu kartotis, tai man nepatinka... ir tai mano paskutine zinute sioje temoje. Viskas.
Finalfour 2011-12-02 19:54
Gal ir gerai kad paskutine. Nes tamsta elgiesi labai tipiskai, pasakai nesamone, visiska beja, tada kai kolegos forumieciai pradeda salta ir nepaneigiama logika tavo argumentus triuskinti, beje, su realiais pavyzdziais, pabegi. Beja, salta mokslo logika ir argumentu kalba yra tas dalykas, nuo kurio tokias personas kaip tamsta krecia drebulys. Ir kas yra saltinis, kas yra teorija, kas yra hipoteze - tamsta ne tai kad nesupranti, bet nesuvoki absoliuciai.
rwc 2011-12-06 15:42
Norėčiau Redakcijos paprašyti pratęsti darbų teikimo formą. Tema aktuali ir sudėtinga, parašyti gerą darbą nepakanka pusvalandžio, o metas dabar toks, kad rasti laisvesnę minutėlę sudėtinga - kam ant nosies egzaminai, kam reikia "damušti" projektus iki metų pabaigos, kas šiaip užsiėmęs Kalėdų ruoša. Nuo straipsnio paskelbimo (11 30, trečiadienio) iki galutinės pateikimo datos (12 08, ketvirtadienio) - realiai savaitė. Mažai... net neatsižvelgus, kad ne visi autoriai pamatė šį straipsnį per pirmąsias dienas. Matau neblogų darbų, taip pat manau, kad ne vienas būtų publikuotas vėliau. Išdėstyta įdomių minčių, į kurias norėtųsi atsakyti (dažniau - oponuoti, kai religija kaltinama nebūtais ar nesusijusiais dalykais), tačiau argumentai tokia tema reikalauja ypač patikimų šaltinių, patikimo vertimo ir gerai apgalvoto kiekvieno kablelio (čia, kaip niekur kitur, dviprasmybės neleistinos). Taip pat, nepamiškime, kad ši tema yra labai plati - pradedant nuo socialinio konteksto ir stebėjimų pirmykštėse bendruomenėse, tęsiant religijų evoliucija, religijos politizavimu viename ar kitame laikmetyje skirtingose religinėse bendruomenėse, religijos įtaka mokslui Eruropoje ir kitur viduramžiais, .... ir taip iki šių laikų - kuomet apskritai pradėtas kvestionuoti religijų ir mokslo santykis. Iš kiekvieno populiariojo mokslo teiginio apie Visatos sandarą, gyvybės atsiradimą ir vystymąsį, religijų poveikį socialiniame žmonių gyvenime, žymių mokslininkų pasisakymą apie religijų padėtį mokslo atžvilgiu galima parašyti ne menkesnes monografijas RKB Popiežiaus enciklikos, ar žymiausi R.Dawkinso, C.Sagano, S.J.Gouldo veikalai. Taip pat nepamiškime kreacionizmo, "teach controversy", nebijokime jų palyginti su kitais ideologiniais stipriai politizuotais judėjimais; nepamirškime, kaip šariato teisė ar konfucianizmas dera su šiuolaikiniu mokslu. Tokiam konkursui derėtų skirti bent pusmetį. Edgūnas Raščius parašo po keletą straipsnių kas savaitę vien šiuolaikinio islamo tema; jei surinkčiau savo komentarus šiame portale ir išbraukyčiau pasikartojimus, tikriausiai susidarytų 30-40 puslapių darbas; kiekviename puslapyje turėtų būti bent po 10 nuorodų į šaltinius (tebūnie jie iš Wikipedijos - darbas vis vien nemenkas). Labai paprasta cituoti R.Dawkinsą, S. "Slug" Russellą ar C.Saganą, arba iškraipyti A.Einsteino ir S.Hawkingo teiginius apie Dievo reikalingumą fizikoje. Paprasta būti "madingu" tarp techninės pakraipos žmonių. Taip pat lengva užsikabinti už NOMA, įrodinėti, kad ateizmas taip pat yra religija ar teigti, kad ateistiniai judėjimai (pvz., įvairios Marksizmo-Lenininzmo) pakraipos nužudė daugiau mokslo žmonių ar labiau trukdė mokslui nei bet kuri teistinė religija. Visa tai būtų subjektyvu, bet susilauktų nemažo palaikymo. Tačiau geresni straipsniai per vakarą neparašomi. P.S. Iš prizo galima numanyti, ką Redakcija laikytų geru darbu, ar bent kokią poziciją jis turėtų išreikšti.
kionig 2011-12-26 18:38
Va, konkursas kaip ir baigėsi, o kur laimėtojai ? Ar jie bus skelbiami viešai ? *Konkurso pabaiga (ir paskutinė konkursinių darbų priėmimo diena) – 2011 m. gruodžio 8 d. *Net 3 laimėtojai bus paskelbti 2011 m. gruodžio mėn., bet ne anksčiau negu 11 d. ir ne vėliau 20 d.
sielinas 2011-12-26 20:26
rwc iš dalies parašė tiesą (aukščiau), tačiau 30-40 psl. jau būtų mokslinis darbas (bakalauras, magistras...) ir šitoje vietoje pranašumą turėtų daugelį metų šioje srityje dirbantys ir straipsnius rašantys mokslininkai, teologai ar filosofai. Esamuoju atveju dalyvis tai eilinis pilietis kažkiek besidomintis viena ar kita kryptimi. Keletas paaukotų vakarų ir savo jau vienaip ar kitaip iš anksčiau suformuoto požiūrio išdėstymas pats tas. Jau būtų įdomu žinoti kada baigsis
Jonask 2011-12-28 14:19
Bet, tikrai, konkursas baigėsi Ar dar ne
Jonask 2011-12-28 14:30
O kitas konkursas galėtų būti "Mokslo ir meno santykis". Vėl būtų diskutuojama apie mokslo vietą kultūroje, bet taikėliau.
Aidas 2011-12-28 14:44
Jei jau yra pasiūlymų kitam konkursui, tai bent jau aš mielai paskaityčiau darbus tema "Fundamentalių mokslo tyrimų ir atradimų įtaka technologijų raidai", gal net pakomentuočiau.