Nauja „Discovery“ misija bus pažymėta „moterišku rekordu“ (Video)  (3)

JAV erdvėlaivis „Discovery“ pirmadienį pakilo iš Kennedy kosmoso tyrimų centro Floridoje ir pradėjo naują misiją, kurios tikslas – papildyti Tarptautinę Kosminę Stotį (TKS) atsargomis ir dar vienu žingsneliu pasistūmėti link galutinių stoties statybos darbų pabaigimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Discovery“ su septyniais astronautais pajudėjo iš starto aikštelės 6 val. 21 min. vietos laiku. Naujoji misija (STS-131) truks 13 parų. Į erdvėlaivio įgulą, vadovaujamą 48 metų Alano Poindexterio, įeina septyni astronautai: keturi vyrai ir trys moterys, penkių įgulos narių amžius - per keturiasdešimt metų, dviem astronautams - Clay Andersonui ir Rickui Mastrachchio - jau sukako 50 metų.

Pagrindinis misijos tikslas – į TKS nuskraidinti transportinį modulį MPLM Leonardo, kuris laikinai bus pritvirtintas prie orbitinės stoties. Tai savotiškas „sandėlis“, kuriame astronautai suras įvairiausių atsarginių detalių, papildomos įrangos ir kitokių resursų – šio „gėrio“ masė siekia 7700 kg.

Papildoma įranga: Žemės stebėjimo modulis WORF (Window Observational Research Facility), treniruoklis MARES (Muscle Atrophy Research and Exercise System), eksperimentams atlikti skirtas modulis EXPRESS, dar viena plieninė kajutė, kuri bus įmontuota į Harmony modulį ir trečiasis šaldytuvas MELFI biologiniams pavyzdžiams laikyti.

„Discovery“ prisijungus prie TKS, astronautai tris kartus išeis į atvirą kosmosą atlikti planinių darbų, kurių metu pakeis naujus amoniako balionus bei neveikiantį giroskopo modulį. Amoniakas naudojamas šilumos pertekliui pašalinti iš kosmoso stoties.

STS-131 misija į istoriją įrašys naują kosminį rekordą: vienu metu orbitoje dirbs 4 moterys. 3 iš 7 „Discovery“ įgulos narių yra moterys – buvusi mokytoja Dorothy Metcalf-Lindenburger, erdvėlaivio robotizuoto manipuliatoriaus valdymo specialistė Stephanie Wilson ir Japonijos astronautė, antroji į kosmosą pakilusi japonė Naoko Yamazaki.

Tarptautinėje kosminėje stotyje jau dirba sekmadienį į ją Rusijos kosminiu laivu "Sojuz-TMA18" atvykusi amerikietė astronautė Tracy Caldwell Dyson. Taigi, įguloms susijungus, bus keturių moterų kolektyvas orbitoje. Šis „Discovery“ skrydis – tik trečiasis NASA istorijoje, kai tarp įgulos narių yra 3 moterys.

Erdvėlaivio startas:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: