Mokslininkai išmoko gydyti kvėpavimo takų infekcijas, "išjungdami" viruso genus  (0)

Tenesio universiteto (JAV) mokslinio sveikatos centro mokslininkas John'as DeVincenzo kartu su kolegomis pirmą kartą sugebėjo suvaldyti žmogui pavojingo kvėpavimo takų viruso RSV plitimą, panaudojant RNR interferencijos metodą - "išjungiant" viruso genus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kurdami naują gydymo būdą, medikai pasinaudojo RNR interferencijos principu. Būtent už šio principo atradimą tyrinėtojai prieš keturis metus gavo Nobelio premiją medicinos srityje.

RSV viruso infekcija dažnai lemia stiprias kvėpavimo takų susirgimų komplikacijas. Anksčiau atlikti eksperimentai teigiamų rezultatų duodavo tik tiriant gyvūnus. Tačiau šį kartą biologas pavyko "nutildyti" reikiamus žmogaus organizme plintančio viruso genus. Tyrime dalyvavo 88 žmonės, kurie buvo suskirstyti į dvi grupes. Viena grupė buvo gydoma specialiu į nosį purškiamu preparatu, turinčiu interferuojančių RNR molekulių (siRNR). Tuo tarpu kita - kontrolinė - tiriamųjų grupė buvo gydoma placebu (jokio efekto neturinčiu vaistu).

Visų tiriamųjų buvo prašoma naudoti "vaistus" penkias dienas. Trečiąją parą tiriamieji buvo specialiai užkrečiami aktyviu RSV virusu, o vienuoliktą parą buvo nustatoma, ar infeksija yra išlikusi organizme. Pasirodė, kad pasveiko 66% pacientų, kurie gydėsi naudodami siRNR preparatą. Tuo tarpu kitoje grupėje pasveikusių asmenų buvo tik 29%. Medikams yra žinoma, kad užsikrėtimas šiuo virusu įvyksta nepriklausomai nuo imuninės sistemos pasirengimo, todėl galima teigti, kad nustatytas skirtumas nėra susijęs su imuniteto stiprumu.

Šiuo metu DeVincenzo metodą testuoja su pacientais, kuriems buvo persodinti plaučiai. Jei RNR interferencija bus veiksminga ir šiuo atveju, tada ateityje tikimasi preparatą išbandyti ir gydant vaikus. Deja, tyrinėtojai kol kas nemoka pritaikyti RNR interferencijos gydant kitas virusinės kilmės infekcijas, nes šiuo metu dar tik kuriami siRNR įterpimo į ląsteles principai. Tačiau tikimasi, jog ateityje šios kliūtys bus įveiktos. Daugiau informacijos apie mokslininkų atliktą darbą rasite mokslo žurnale PNAS publikuotame straipsnyje.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)