Šeši savanoriai pradeda 520 dienų „misiją į Marsą“ (Video)  (3)

Šeši vyrai iš Europos, Rusijos ir Kinijos ketvirtadienį pusantriems metams uždaryti modulyje. Taip bus bandoma imituoti kelionės į Marsą psichologinį poveikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip ir vykdant tikrą misiją į Marsą, įgula turės išgyventi turėdama ribotus maisto išteklius, o jų vienintelė ryšio priemonė su likusiu pasauliu bus elektroninis paštas, kuris bus pristatomas su 40 minučių pavėlavimu.

Liuko durys bus atvertos, kai eksperimentas pasibaigs arba jei kuris iš dalyvių bus priverstas jį palikti.

„Tai bus išbandymas mums visiems. Mes negalėsime matytis su šeimos nariais, draugais, tačiau, manau, tai šlovingas etapas mūsų gyvenime“, – teigė eksperimente dalyvaujantis 27 metų kinas Wangas Yue.

Italas, prancūzas, trys rusai ir kinas ateinančias 520 dienas praleis izoliuoti Maskvos tyrimų instituto bazėje. Liuko durys užsivėrė 14 val. vietos laiku (13 val. Lietuvos laiku), praneša naujienų agentūra AFP.

Savanorių Rusijos biomedicinos problemų institute praleistos dienos susidės iš aštuonių valandų miego, aštuonių valandų darbo ir aštuonių valandų laisvalaikio.

Trijų narių komanda mėnesį praleis specialiame modulyje, reprezentuojančiame ant Marso paviršiaus nusileisti skirtą erdvėlaivį, o du eksperimento dalyviai taip pat tiks imituotą Marsą.

Eksperimento idėja – tiksliai atkartoti misijos į Marsą trukmę: 250 dienų kelionę iki planetos, 30 dienų nusileidus ant jo paviršiaus ir 240 dienų kelionę atgal į Žemę. Iš viso – 520 dienų.

Įguloje nėra moterų, o tai reiškia, kad eksperimento metu nebus galima tirti įtampos, galinčios atsirasti tokios kelionės metu tarp skirtingos lyties žmonių. Tačiau savanoriai pripažino, kad bus tiriama, kaip juos veiks toks ilgas išsiskyrimas su mylimaisiais ir partneriais.

31-erių prancūzas Romainas Charlesas teigė, kad sunkiausia bus nutraukti ryšius „su šeima, mergina, draugais“.

Eksperimento dalyvių maitinimas nesiskirs nuo to, kaip maitinasi Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbantys tikri astronautai. Įgulai maistas bus atiduotas eksperimento pradžioje, o tai reiškia, kad jie patys turės jį normuoti.

Šis eksperimentas – bendras Biomedicinos problemų instituto ir Europos kosmoso agentūros projektos. Europos kosmoso agentūra ir JAV kosmoso agentūra NASA ketina per artimiausius tris dešimtmečius nusiųsti žmones į Marsą. Atstumas nuo Žemės iki Raudonosios planetos svyruoja tarp 55 mln. ir daugiau kaip 400 mln. kilometrų, priklausomai nuo to, kurioje savo orbitų vietoje planetos yra.

Pirmoji pilnos trukmės simuliacinė misija į Marsą vykdoma pirmą kartą. Biomedicinos problemų institutas panašų eksperimentą vykdė pernai. Tuomet šeši savanoriai izoliacijoje praleido 105 dienas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(3)
(15)
(-12)

Komentarai (3)