Rusai siūlo į Marsą siųsti beždžionę  (28)

Rusijos mokslininkai planuoja siųsti į Marsą beždžionę, praneša telegrapgh.co.uk. Nors misijos metu beždžionę prižiūrės robotas, manoma, kad šis sprendimas sukels gyvūnų teises ginančių organizacijų nepasitenkinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą Rusijos mokslininkai sėkmingai išsiuntė beždžiones į kosmosą 1983 m. JAV mokslininkai tą padarė dar anksčiau - šiais metais kaip tik buvo švenčiamas 50 metų jubiliejus pirmosios beždžionės skrydžiui į kosmosą paminėti.

„Mes turime planų grįžti į kosmosą“, – teigė Gruzijoje esančio Eksperimentinės patologijos ir terapijos instituto, kuris tiekė beždžiones programai 9 dešimtmetyje, direktorius Zurabas Mikvabia.

Šiuo metu instituto atstovai preliminariai derasi su Rusijos Kosmonautikos akademija dėl beždžionių paruošimo simuliacinei misijai į Marsą, kuri galėtų tapti parengiamuoju darbu, siunčiant beždžionę į Raudonąją planetą, pranešė Z. Mikvabia.

Tokia iniciatyva toliau plėtotų „Mars-500” - bendrą Rusijos-Europos projektą, pagal kurį kiek anksčiau šiais metais Maskvoje šeši savanoriai, imituodami misiją į Marsą, praleido užsidarę kapsulėje 120 dienų.

„Anksčiau šia programa siekta siųsti kosmonautus, žmones (į Marsą), - teigė Z. Mikvabia. – Vis dėlto, atsižvelgiant į skrydžio į Marsą trukmę ir kosminius spindulius, nuo kurių tokios ilgos kelionės metu mes neturime pakankamos apsaugos, neseniai diskusija pakrypo beždžionių siuntimo vietoje žmonių link“, - sakė Z. Mikvabia.

Priklausomai nuo įsivaizduojamos misijos pobūdžio, numatoma skirtinga kelionės į Marsą trukmė, bet Europos kosmoso agentūra teigia, kad jos siūloma misija pirmyn ir atgal truktų 520 dienų arba apie pusantrų metų.

Jei Rusija imsis įgyvendinti savo idėją dėl beždžionių siuntimo į Marsą, Z. Mikvabios vadovaujamas institutas gali tapti uždaros „biosferos“ vieta, kurioje, imituojant kosminius skrydžius, beždžionės būtų laikomos ilgą laiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (28)