TKS gali tapti tarpine stotele ateities misijoms į Mėnulį  (8)

Didžiausios pasaulio kosminių tyrimų agentūros analizuoja galimybę panaudoti Tarptautinę Kosminę Stotį (TKS) kaip "startinę aikštelę" pilotuojamoms misijoms į Mėnulį ir jo orbitą. Galutinis tokio sumanymo tikslas - išbandyti, ar TKS gali tapti tarpine baze ateities pilotuojamoms misijoms į asteroidus ir Marsą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA, ESA ir Rusijos kosmoso tyrimų agentūros jau yra apsikeitusios oficialiais laiškais, kuriuose preliminariai aptariama galimybė įvykdyti "Apollo-8" tipo pilotuojamą orbitinį skrydį aplink Mėnulį. "Mums reikia ryžtis pradėti naują erą", "BBC News" žurnalistams pareiškė ESA pilotuojamų skrydžių padalinio direktorė Simonetta Di Pippo. Esminė idėja yra sukonstruoti nedidelį erdvėlaivį, panaudojant TKS turimą techninę bazę, ir vėliau šiuo erdvėlaiviu, tarsi savotišku keltu, nugabenti astronautus į Mėnulio orbitą. Misija primintų "Apollo 8" skrydį, kurio metu žmonės pirmą kartą apskriejo kitą dangaus kūną. Pagal dabartinį sumanymą, erdvėlaivis grįžtų ne į TKS, o skrietų tiesiai į Žemę.

JAV prezidentas Barakas Obama vakar pasirašė potvarkį dėl NASA biudžeto, pagal kurį dalinai siekiama atnaujinti kosminėje stotyje vykdomų eksperimentų programą ir tęsti ją iki 2020 metų. Tačiau vėliau, jei TKS misijoje dalyvaujančios šalys nesiims pratęsti stoties gyvavimo laiko, šis objektas gali tapti visiškai nebenaudojamu. Siekiant išvengti tokio liko, penkios TKS partnerės - JAV, ES, Rusija, Japonija ir Kanada - jau dabar svarsto, kokiu būdu būtu galima padidinti stoties efektyvumą arba suteikti jai papildomą paskirtį. Pagal vieną sumanymą yra siūloma panaudoti naująjį kupolo formos modulį "Node 3" kaip gyvenamąsias patalpas tolimojo nuotolio skrydžius vykdysiantiems astronautams. Naujos misijos į Mėnulį yra tik viena iš daugelio galimybių.

Siekiant ištirti galimybę panaudoti TKS kaip tarpinį punktą skrydžiams į Mėnulį, planuojama vykdyti atskirą mokslinių tyrimų studiją. Jos metu taip pat bus analizuojama, kurias iš egzistuojančių sistemų jau dabar būtų galima pritaikyti naujiems tikslams įvykdyti. BBC pastebi, jog bet kokiam tokio tipo skrydžiui, stočiai būtų reikalingas papildomas valdymo modulis ir paleidimo pakopa, kuri erdvėlaivį išvestų iš žemutinės Žemės orbitos ir nukreiptų skrydžiui į Mėnulį. 

Žinoma, TKS Mėnulio misijos dar turi nueiti ilgą kelią, kol taps realybe. Tačiau faktas, jog ši idėja jau dabar yra aptarinėjama ir tai parodo, jog kosmoso tyrimais užsiimančios tautos sugeba įveikti savo politines ambicijas ir siekti vieno bendro tikslo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)