NASA Marso kolonizatoriams siūlys „bilietą į vieną pusę“  (30)

NASA nagrinėja Marso kolonizavimo planą, pagal kurį iki 2030 m. į šią planetą išsiųsti savanoriai niekada nebesugrįžtų į Žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficialūs NASA atstovai patvirtino, kad šiuo metu vykdomas toks Marso kolonizavimo būdo galimybių tyrimas, kuriuo siekiama išsiaiškinti, ar astronautus būtų galima pasiųsti nuolatinai gyventi į Marsą ar jo palydovus, kad čia būtų įkurtos žmonių kolonijos, praneša „Telegraph.co.uk“.

Ambicingas žmonių siuntimo į Marsą su „bilietais į vieną pusę“ planas pavadintas „Hundred Years Starship“ projektu. Jis buvo pradėtas ekspertams patvirtinimus technologinio jo įgyvendinimo pagrįstumą. Projekto esmė – kolonizatorių iš Žemės, žinančių, kad nebegalės niekada į ją sugrįžti, siuntimas į Marsą. Šią idėja dar 2008 metais viešai išsakė buvęs NASA inžinierius Džimas Makleinas, pateikdamas tokios netradicinės minties argumentus.

NASA Ameso tyrimų centro direktorius Pete'as Wordenas patvirtino, kad Aeronautikos ir kosmoso administracija šiam tyrimui skyrė apie 1,5 mln. dolerių finansavimą. Preliminariais NASA ekspertų vertinimais, pirminės žmonių kolonijos Marse įkūrimas kainuotų apie 10 milijardų JAV dolerių. Tačiau, pasak P. Wordeno, prie tokios misijos finansiškai gali prisidėti ir stambaus verslo atstovai, be to, bus ieškoma būdų išlaidoms gerokai sumažinti.

Jis sakė kalbėjęsis apie tai su potencialiais privačiais investuotojais, tarp jų ir su vienu iš „Google“ steigėjų Larry Page'u. „Jis paklausė: „Ar galėtumėte tai atpiginti iki 1 arba 2 milijardų?“ – sakė NASA Ameso tyrimų centro vadovas, aiškiai užsimindamas apie galimą rimtą privačių investuotojų paramą.

Nors toks planas atrodo kaip mokslinė fantastika, pranešama, kad jo galimybių tyrime aktyviai dalyvauja Pentagono technologijų „variklis“ – JAV Gynybos departamento Priešakinių gynybos tyrimų agentūra. Jos atstovai dirba kartu su NASA specialistais, praneša „Telegraph.co.uk“.

Pirminiais vertinimais 4 savanorių astronautų ekspediciją į Marsą, kad jie nuolatinai apsigyventų šioje planetoje pastatytoje bazėje, būtų galima surengti iki 2030 metų.

„Per kelerius artimiausius metus mes išvysime pirmąjį tikrą kosminio laivo, tinkamo tarpplanetinėms kelionėms, prototipą“, - pareiškė P. Wordenas. Pasak jo, skrydis į Marsą truktų maždaug 9 mėnesius. Pirmieji kolonizatoriai skristų tik į vieną pusę, nes jų grąžinimas iš Marso į Žemę būtų „pernelyg brangus“. Pirmajai žmonių kolonijai Marse iš Žemės būtų siunčiami kroviniai, kurie padėtų jiems apsirūpinti viskuo, kuo reikia naudojant Marso išteklius.

DARPA atstovas pareiškė, kad šiuo metu šio projekto galimybių studija yra pasiekusi ankstyvąjį užduočių formulavimo etapą, tačiau pats projektas esą nebus įslaptintas. Su juo galės susipažinti visuomenė, o išsamiau jis bus pristatytas kitų metų pradžioje.

Priminsime, jog mokslininkai jau nustatė ir optimaliausias vietas Marso kolonizavimui - tam bene geriausiai tiktų užgesę Marso vulkanų krateriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(1)

Komentarai (30)

Susijusios žymos: