Mūsų Žemė naktį (Foto)  (40)

Absoliuti dauguma mūsų, Žemės paviršiuje įsikūrusių ir vos iš kelių kilometrų aukščio plika akimi neįžvelgiamų padarėlių, išdidžiai besivadinančių žmonėmis, per visą savo gyvenimą niekada taip ir neturėsime galimybės į žmonijos lopšį savo akimis pažvelgti iš kosmoso platybių. Tačiau nusiminti neverta. Į dangaus platybes deleguojami akinamo baltumo skafandrus vilkintys „kiečiausi“ planetos vyrukai ir merginos nėra paiki egoistai – jiems rūpi, kad tie, kurie niekada taip aukštai nekils, taip pat pamatytų, kaip Žemė atrodo iš... ne, ne paukščio skrydžio. Iš gerokai aukščiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

TKS įgulai šiuo metu vadovaujantis amerikiečių astronautas Dagas Vylokas (Doug Wheelock) nufotografavo ir į Žemę atsiuntė įspūdingų naktinių mūsų planetos nuotraukų. Pribloškiančioje pirmojoje fotografijoje – ne tik naktinio Londono ir Paryžiaus šviesų ežerai, bet ir tolumoje žaliais atspalviais švytinti šiaurinė pašvaistė. „Aurora Borealis tolumose, virš nuostabia naktimi apsigaubusios Europos, - užfiksuotą akimirką pavadina nuotraukos autorius. – Neįtikėtina matyti tokią didingą priešpriešą – megapolių ir miestelių šviesas juodos kosminės prarajos fone.“ D.Vylokui ne prasčiau pavyko ir antroji fotografija, kurioje užfiksuotas JAV astronautams toks svarbus JAV pietryčiuose kyšantis Floridos pusiasalis. „Jo aš ilgiuosi labiausiai, - atvirauja D.Vylokas. – Vaiski rudens naktis, besiilsinčio Atlanto vandenyno bangelėse maudosi mėnulio šviesa, o danguje – miriadai žvaigždžių.“ Į D.Vyloko fotoobjektyvą pakliuvo ir didžiausias planetoje žemynas – Afrika, tiksliau – šiaurinė jo dalis. Ilgiausios upės Žemėje – Nilo – delta žėri tūkstančiais švytinčių deimančiukų, kuriuos sutemus įžiebia aplink upę įsikūrę Egipto sostinės Kairo gyventojai. „Egipto dykumomis Viduržemio jūros link vingiuojantis naktinis Nilas, Kairas ir upės žiotys, - rašo D.Vylokas. – Koks atšiaurus kontrastas tarp tuštutėlių, negyvų Sacharos dykumos plotų ir gyvybe kunkuliuojančių Nilo žemupio pakrančių.“ Kitoje nuotraukoje – rytinė Viduržemio jūros pakrantė, tviskanti Izraelio, Jordanijos, Sirijos miestų iliuminacijomis. „Artimuosius Rytus šiąnakt, kaip ir dažniausiai, gaubia skaidrus dangus, - užfiksuotą kadrą komentuoja astronautas. – Tūkstantmetę istoriją menančias žemes aplink Viduržemio jūrą nuo Atėnų iki Kairo juosia naktinis miestų mirgėjimas.“ O pabaigai – žavus Europos „batelis“, pasidabinęs naktinės Italijos didmiesčių šviesų girliandomis.

Astronautas D.Vylokas Žemės gyventojus kvapą gniaužiančiomis nuotraukomis džiugins, deja, nebeilgai. Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) jis darbuojasi jau nuo birželio – jo misija visai baigiasi. TKS įgulai vadovaujantis astronautas į Žemę sugrįš kitą savaitę, kartu su kolegomis –amerikiečiu Šenonu Volteriu (Shannon Walker) bei rusu Fiodoru Jurčychinu. Trijulė rusiška Sojuz TMA-19 kapsule centrinėse Kazachstano stepėse nusileis Padėkos dieną – lapkričio 25-ąją.

Daugiau orbitoje D.Vyloko užfiksuotų Žemės rutulio kadrų galima rasti socialiniame tinklalapyje Twitter, paieškojus D.Vyloko pseudonimo „Astro_Wheels“.

„Aš labai ilgėsiuos štai tokių mūsų nuostabaus pasaulio vaizdų“ – po paskutinėmis nuotraukomis su interneto naršytojais ir, ko gero, tarptautine kosmine stotimi atsisveikina D.Vylokas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (40)

Susijusios žymos: