Keliausite pro Varšuvą? Nepamirškite užsukti į Koperniko mokslų centrą! (Video)  (10)

Per dvejus metus iškilęs Koperniko mokslų centras užima 20 tūkst. kv. metrų teritoriją, o duris atvėrė 2010 metų lapkričio mėnesį. Apie 365 mln. zlotų (apie 321 mln. Lt) kainavęs projektas buvo sukurtas Varšuvos savivaldybės, Lenkijos švietimo ministerijos ir Lenkijos mokslo ir aukštojo išsilavinimo ministerijos iniciatyva. Net 207 mln. zlotų (apie 182 mln. Lt) buvo gauta iš Europos Sąjungos fondų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį technologijų muziejų geriausia būtų vadinti laboratorija. Čia nėra jokių gidų ar popierinų informacinių bukletų, kuriuose būtų pasakojama istorija. Prie kiekvieno eksponato kaba tik instrukcija. Pažinti jį privalo pats lankytojas – liesdamas, klausydamas, ragaudamas ar žiūrėdamas, rašo lrytas.lt.

Sumokėjus 20 zlotų (apie 17 Lt) gauni bilietą – magnetinę kortelę, kuri muziejuje tampa tavo atminties kortele. Prie eksperimentų esantys skaitytuvai įrašo kiekvieno bandymo duomenis, nuotraukas ir kitą informaciją, o vėliau išsiunčia juos į lankytojo, registracijos metu pateiktą elektroninio pašto dėžutę.

Ten gali gauti savo atvaizdą po paties pasidarytos virtualios plastinės operacijos arba, pavyzdžiui, sužinoti ar tavo reakcija tokia pat greita, kaip Pietų Amerikoje gyvenančios salamandros, kuri medžioja liežuviu ir sugeba jį iškišti 50 kartų greičiau nei trunka akies mirktelėjimas.

Muziejuje svajonės tampa realybe. Norėjote groti muzikos instrumentu? Jums nereikia kelerius metus sėdėti muzikos mokyklos suole ar repetuoti namuose. Čia tai taps įmanoma per keletą minučių. Koperniko mokslų centro mokslininkai į tai pažvelgė labai kūrybiškai. Trakim, būgnai gros pagal jūsų širdies ritmą, tereikia abiem rankomis sugriebti prie šio instrumento esančias rankenėles, o vienas seniausių pasaulyje muzikos instrumentų – arfa, stovės be stygų, mat vietoje jų bus nematomi lazeriniai spinduliai.

Daugiausia džiaugsmo turėtų sukelti virtualus orkestras. Lankytojui užtenka atsisėsti prie vieno iš penkių muzikinių instrumentų ir jis jutiklių, kurie įjungia muziką, pagalba taps smuiko virtuozu ar būgnais grojančia žvaigžde.

Pasiklausius klasikinės muzikos, pats laikas pasiklausyti laukinės gamtos garsų. Čia ne tik galima palyginti savo balso stiprumą su pavojingiausių laukinių žvėrių balsais, bet ir tiesiogiai pajusti jų jėgą. “Orangutanai beveik visą gyvenimą praleidžia medžiuose. Žemyn jie nusileidžia tik atlikti gamtinių reikalų. Kiek laiko medyje išilaikytum tu? – tokia instrukcija ragina muziejaus lankytojus išbandyti savo rankų jėgą ir kaip galima ilgiau išsilaikyti kybant Dėmesio sulaukė ir anakondos jėgos išbandymas. Iš visų jėgų suspaudęs dvi rankenėles, įkiši kitą ranką į šalia esantį čiuptuvą ir nuspaudi raudoną mygtuką. Čiuptuvas suspaudžia tavo ranką su tokia pat jėga, kuria tu suspaudei rankenėles. Atidavęs visas jėgas, suprasi, kad, palyginti su anaconda, tavo jėga - tik menkas žnybtelėjimas.

Prieš išeinant iš muziejaus nereikėtų pamiršti dar kelių žaismingų eksperimentų. Verta atsidurti kambaryje, kuris yra žemės drebėjimo zonoje arba tapti skęstančio povandeninio laivo kapitonu ir pabandyti jį išgelbėti bei lengvai pakilti nuo žemės ant skraidančio kilimo.

Daugiau apie šį mokslo centrą – tolesniuose video reportažuose:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(52)
(0)
(46)

Komentarai (10)