Aptiktos gerai išsilaikiusios geležies amžiaus žmogaus smegenys  (1)

Archeologai praneša, jog jiems pavyko Didžiojoje Britanijoje atrasti seniausias puikiai užsikonservavusias ir išsilaikiusias žmogaus smegenis. Manoma, kad jos priklausė geležies amžiaus žmogui, kuris buvo paaukotas ritualinių apeigų metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai smegenis aptiko kaukolėje, kurią rado purvo duobėje, Jorko universiteto miestelio statybvietėje. Atvėrę kaukolę, tyrėjai apstulbo – jose gulėjo mažai tesuirusios 2500 metų senumo smegenys. Iš kaukolės sprendžiama, kad rasti palaikai priklauso vyrui, kurio amžius 26-45 metai. Vyro galva buvo atskirta ir palaidota be kūno. Mokslininkai negali pasakyti, kokiu būdu smegenys mumifikavosi, nes įprastai jos suyra per porą metų nuo palaidojimo. Bradfordo universiteto archeologės Sonia O‘Connor teigimu, atvejis, kad smegenys tokį ilgą laiką išliktų nesuirusios, yra labai retas. Šios užsikonservavusios smegenys yra seniausios pasaulyje, kurias mokslininkams yra pavykę rasti.“

Kaukolės ir smegenų tyrimą atlikęs neurologas Philip Duffey mano, kad pagrindinis tyrėjų uždavinys yra ne ištirti šias smegenys, o suvokti kaip jos sugebėjo išsilaikyti tiek daug metų. „Gal būt mums pavyks jose aptikti kokių nors biologinių medžiagų, kurios mums dar nėra pažįstamos“ – spėlioja mokslininkas.

Jorko universitetas, kurio teritorijoje ir buvo atrastos smegenys, subūrė didelę archeologų, chemikų, bioarcheologų ir neurologų komandą, kad kuo greičiau išsiaiškintų, kaip smegenų audiniai nesuiro visus tuos metus.

Mokslininkų kolektyvas taip pat tirs žmogaus laidojimo aplinkybes, nes manoma, kad tai galėjo įtakoti smegenų konservavimąsi. Atlikus DNR analizę nustatyta, kad smegenų savininkas gyveno maždaug maždaug 673 – 482 metų prieš Kristų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)