Silpnaregiams – specialūs akiniai su išmaniųjų telefonų technologijomis  (2)

Akiniai žmogaus regėjimą pasyviai koreguoja jau ne vieną šimtmetį: išlauždami šviesos spindulius, stiklo lęšiai kompensuoja įvairaus pobūdžio regėjimo sutrikimus. Tačiau prieš kai kuriuos iš jų – pavyzdžiui, senstant galinčią išsivystyti aklumo atmainą, kuri vadinama amžine makulos degeneracija (angl. – „macular degeneration“) – įprastiniai akiniai yra bejėgiai. Kas žino, kokios būklės bus mūsų regėjimas, kai stuktelės pusšimtis metelių ir daugiau… Laimei, Oksfordo universiteto mokslininkai jau dabar kuria specialius akinių rėmelius. Juose bus implantuotos žaidimų konsolėse ir išmaniuosiuose telefonuose diegiamos technologijomis. Tokie išmanieji akinių rėmeliai rimtesnių regos sutrikimų kamuojamiems asmenims suteiks daugiau galimybių išlikti savarankiškais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Modernūs išmanieji telefonai yra tiesiog „prifarširuoti“ įmantrių ir gana nebrangių bei nesunkiai pagaminamų technologijų, kurios dažniausiai naudojamos visokiausiems niekams (pvz., augintinių fotografavimui ir jų atvaizdų siuntinėjimui).

Oksfordo universiteto tyrėjai nusprendė, jog tokias technologijas (vaizdo mikrokameras, buvimo vietos jutiklius, lietimo jutiklius, veido atpažinimo sistemas ir pan.) jie galėtų panaudoti kur kas efektyviau. Pavyzdžiui, implantuodami visa tai į akinius, skirtus ypatingesnių silpnaregystės formų kamuojamiems žmonėms.

Neretai silpnaregystės bėdos ateina su amžiumi, silpstant regėjimo organų audiniams. Tokiu atveju žmogus mato daiktus ir jų siluetus, tačiau negali įžiūrėti detalių ir, pavyzdžiui, nebeatskiria veidų, daiktų.

Specialių akinių rėmų kampučiuose įtaisytos miniatiūrinės vaizdo kameros ir lęšiuose sumontuotos mažytės LED sistemos turėtų žymiai pagerinti silpnaregių orientavimąsi: LED sistemos į regėjimo organus teiks papildomus šviesos ir spalvų signalus. Specialiuosius akinius nešiojančiojo kišenėje laikomas išmaniojo telefono tipo kompiuteris su veido atpažinimo programa galėtų atpažinti į kambarį įėjusį asmenį. Tuomet silpnaregiui į akių tinklaines būtų siunčiama tam tikra spalva, ir žmogus galėtų identifikuoti, kas toks įėjo į patalpą.

Silpnaregis lengviau galėtų identifikuoti ir tam tikrų spalvų signalais užkoduotus buities reikmenis (kavos puodelį, akinių dėklą ir pan.). Akinius konstruojančių inžinierių grupė planuoja, jog jų kuriami išmanieji akiniai galėtų net ir skaityti tekstą jį įgarsindami (garsas būtų transliuojamas prie akinių prijungtomis ausinėmis).

Žinoma, tokių akinių naudotojui prie jų reikėtų priprasti ir juos savotiškai įvaldyti. Anot konstruktorių, visai realu, jog tokie akiniai kainuotų ne daugiau už išmaniuosius telefonus. O tai – kur kas pigiau, nei specialaus šuns-pagalbininko dresūra ar slaugytojo samdymas. Pigumas pigumu, tačiau kas gali atstoti galimybę gyventi savarankiškai?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(2)

Komentarai (2)