Įžūliausi psichologiniai eksperimentai su žmonėmis. Berniuką užauginti mergaite (Video)  (37)

Vakar rašėme apie skandalingąjį Jungtinių Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos minčių valdymo eksperimentą MK-ULTRA. Šįsyk pristatome savanaudišką seksologo ir psichologo Johno Money eksperimentą, kuriuo jis siekė įrodyti savo teoriją, jog žmogaus lytį lemia ne gamta, bet tėvų auklėjimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1965-ųjų rugpjūtį Kanadoje gyvenusiems sutuoktiniams Janet ir Ronui Reimeriams gimė dvynukai – Bruce'as ir Brianas. Berniukai gimė sveiki, tačiau po aštuonių mėnesių įvyko nelaimė. Per lytinių organų apipjaustymo operaciją buvo stipriai sužalota Bruce'o varpa.

„Kai gydytojas mums pranešė, kad įvyko nelaimė, iš pradžių nesupratome, kokia nelaimė galėjo įvykti. Manėme, kad apipjaustymą gydytojai atliks skalpeliu, – praėjus daugiau nei keturiasdešimčiai metų po nelaimės išgyvenimais su televizijos TLC žurnalistu dalinosi dvynių motina Janet. – Nežinojome, kad odą aplink varpą gydytojai norėjo nudeginti.“

Sugedus įrangai, kuria buvo atliekama operacija, Bruce'o lytiniai organai buvo taip stipriai nudeginti, kad visų gydytojų, į kuriuos kreipėsi vaiko tėvai, verdiktas buvo vienodas – jokia operacija varpos funkcijų atstatyti nepavyks. Niekas tėvams nesuteikė jokios vilties.

Praėjus keliems mėnesiams po nelaimės, Reimeriai per televizorių žiūrėjo laidą, kurioje kalbėjo psichologas J. Money. Tuo metu šis specialistas buvo lyties keitimo operacijos pionierius. „Mano ir jūsų standartais tai galbūt ir yra radikali operacija. Tačiau neviltyje gyvenantiems žmonėms ši operacija neatrodo radikalesnė nei apipjaustymas“, – laidoje dėstė J. Money.

„Gydytojas J. Money mums pasirodė labai charizmatiškas, inteligentiškas ir labai užtikrintas tuo, apie ką kalbėjo“, – prisiminimais dalinosi Janet. Tąsyk laidoje dalyvavo ir transvestitas – vyras, kurį J. Money pavertė moterimi. „Šis transeksualas, be abejo, mums padarė įtaką, – sakė Janet. – Ji buvo labai moteriška. Tuo metu pamaniau, kad tai yra mūsų išsigelbėjimas.“

Moteris netrukus parašė gydytojui ir šis pakvietė tėvus apsilankyti pas jį klinikoje, Baltimorėje. Būtent čia J. Money nusprendė galįs paversti Reimerių sūnų mergaite. Ir nors tąkart Bruce'o tėvai tikėjo, kad šis gydytojas buvo jų išsigelbėjimas, jie nė nenutuokė, kad panašiai apie Bruce'ą manė J. Money.

Gydytojas buvo išvystęs radikalią teoriją apie lytį. Jis tikėjo, kad nors genai yra svarbūs, daug didesnę įtaką tam, kaip žmogus identifikuoja savo lytį, turi ne gamta, bet auklėjimas. J. Money įsitikinimu, tai, kaip vaikas yra auklėjamas per pirmuosius dvejus savo gyvenimo metus, turi įtakos, kaip jis vėliau jaučiasi – kaip vyras ar kaip moteris. Savo teoriją gydytojas išvystė dirbdamas su hermafroditais.

Tačiau tam, kad įrodytų savo teorijos pagrįstumą, J. Money reikėjo įgyvendinti, atrodytų, neįmanomą eksperimentą. Jam reikėjo dviejų berniukų iš tos pačios šeimos, kurių vienas būtų auklėjamas kaip berniukas, tuo tarpu kitas – kaip mergaitė. Tačiau kokie tėvai savanoriškai sutiktų įgyvendinti tokį eksperimentą? Tarsi iš dangaus nukritusi Reimerių šeima netikėtai tapo galimybe J. Money.

Kai Bruce'ui buvo beveik dveji metukai, jam buvo išoperuoti lytiniai organai. Vaiko tėvams buvo nurodyta jį auginti kaip mergaitę. „Tuo metu maniau, kad jei išties lytis tėra auklėjimo klausimas, aš galiu savo vaiką auginti kaip dukterį“, – pasakojo Janet.

Bruce'o vardas buvo pakeistas į Brendos, vaikas pradėtas rengti kaip mergaitė. J. Money taip pat tėvus perspėjo: jei jie kada nors savo vaikui atskleis tiesą apie jo lytį, eksperimentas žlugs. „Jis mums pasakė: niekada neleiskite jai mąstyti, kad ji buvo berniukas. Saugokite šią paslaptį“, – sakė dvynių motina.

Po operacijos šeima sugrįžo namo į Kanadą ir bandė tęsti savo gyvenimą, tarsi nieko nebūtų įvykę.„Rengiau Brendą kaip mergaitę, bandžiau sudominti ją mergaitiškais dalykais – žaidimu su lėlėmis, sausainių kepimu ir pan.“, – kalbėjo Janet.

Moteris nuolat pranešdavo gydytojui J. Money apie tai, kaip jiems sekasi. Sykį per metus šeima lankydavosi pas psichiatrą Baltimorėje. Kai dvyniams suėjo šešeri metukai, atrodė, kad J. Money teorija iš tiesų pasiteisino. 1972-aisiais, kai Brendai buvo septyneri, psichiatras pasauliui paskelbė, kad jo eksperimentas buvo sėkmingas. T. y., kad jam pavyko įrodyti, jog jei yra tinkamai auklėjimas, berniukas gali būti paverstas mergaite.

Tik vėliau paaiškėjo, kad didžiuodamasis eksperimento sėkme, J. Money slėpė neigiamas jo pasekmes. Reimerių gyvenimas nesiklostė taip, kaip jiems žadėjo gydytojas. Brenda kentėjo, jai buvo nemalonu vilkėti sukneles, jaustis mergaite ir užsiimti mergaitiškais dalykais.

Galiausiai, kai jai suėjo 14 metų, tėvai dukrai atskleidė tiesą apie jos lytį. Paauglė nusprendė vėl tapti vaikinu: pasivadino Davidu, ėmė leistis vyriškus hormonus, vilkėti vyriškus drabužius, ryžosi plastinėms-rekonstrukcinėms operacijoms, kad susigrąžintų fizinius vyriškos lyties požymius.

Davidas net vedė moterį, įsivaikino jos tris vaikus. Tačiau sulaukęs 38-erių, po to, kai žmona paprašė skyrybų, vyras nusižudė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(2)

Komentarai (37)