Stepėje sėkmingai nusileidę trys kosmonautai pargabeno žmogaus kaulų audinių ir musių-drozofilų (Video)  (2)

Antradienį ankstų rytą Kazachijos stepėje nusileido kosminio laivo „Sojuz“ ekipažas TKS-28/29: Mike'as Fossumas, Sergejus Volkovas ir Satoshi Furukawa. Besileidžiančią į Žemę kapsulę „saugojo“ 15 sraigtasparnių ir gelbėjimo tarnybos lėktuvų. Pirminiais duomenimis, kapsulė nusileido ant šono.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip ITAR-TASS papasakojo vyriausiasis kosminis „kutiurjė“ Aleksandras Jarovas, vos tik nusileido Sergejaus Volkovo, Mike'o Fossumo ir Satoshio Furukawos kapsulė, kosmonautai buvo perrengti sausais drabužiais. Mat dėl didelių perkrovų nusileidimo metu, kosmonautai į gimtąją planetą grįžta permirkę nuo prakaito.

Drabužių komplektą, skirtą nusileidimui, sudaro vadinamosios „šimtasiūlės“, polo marškinėliai, apatinis trikotažas, kojinės. Ekipažai, priklausomai nuo oro sąlygų, pasirenka patį patogiausią aprangos komplektą. Nuo šių metų kosmonautai mūvi ir specialias gydomąsias kojines, kurios gerina pėdų kraujo apytaką.

S.Volkovas, kuris iš kapsulės buvo ištrauktas pirmasis, buvo pasodintas ant kėdutės ir apklotas mėlyna antklode, nes stepėje brėkštant rytui paspaudė šalna.

Būtent šiai įgulai dirbant TKS, rugpjūtį Rusijos nepilotuojamas krovininis kosminis laivas „Progress“, skraidinęs atsargas orbitinei stočiai, sudužo Sibire tuojau po starto, todėl pilotuojamų skrydžių tvarkaraštį teko stipriai pakeisti.

Šiems įgulos nariams grįžus į Žemę, tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) liko JAV astronautas Danas Burbankas ir rusai kosmonautai Antonas Škaplerovas bei Anatolijus Ivanišinas, kurių kosminis laivas startavo iš Rusijos Baikonūro kosmodromo Kazachstane lapkričio 14 dieną. Liepą, baigus eksploatuoti JAV daugkartinio naudojimo erdvėlaivius, Rusija liko vienintele šalimi, turinčia galimybę skraidinti žmones į TKS. Pranešama, kad dabar kosmonautai bus nuodugniai ištirti mobilioje ligoninėje. Iš ten sraigtasparniais bus nugabenti į Kustanajų ir lėktuvais kiekvienas išskris į savo tėvynę. Kosmose trys kosmonautai praleido 167 paras. Iš TKS į Žemę jie parsivežė kosmose išperintų musių-drozofilų, kurios padės mokslininkams ištirti, kaip kosminėje erdvėje atkuriama DNR. Iš viso kosmonautai erdvėje atliko 25 mokslinius eksperimentus. Kai kurie jų buvo atliekami pirmą kartą. Kosmonautas Sergejus Volkovas iš TKS parsivežė ir žmogaus kaulų pavydžių. Pagal programą „Kalcis“ buvo tiriama, kaip ilgalaikių skrydžių metu keičiasi kaulus sudarančių medžiagų sudėtis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)