Norintiems valdyti savo sapnus sukurta miego kaukė (Video)  (17)

Du mokslininkai iš Niujorko sukūrė miego kaukę, tariamai leidžiančią žmonėms valdyti jų sapnus. Nors ji atrodo kaip įprasta miego kaukė, joje yra įtaisytas specialus įrenginys, greitojo miego fazėje (REM) leidžiantis suvokti, kad sapnuoji.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Filmo „Inception“, kuriame L. DiCaprio vaidinamas herojus valdo kontoros darbuotojus, sugebančius pasinerti į žmonių sapnus bei įterpti naują informaciją, kūrėjas Christoperis Nolanas tikina seniai brandinęs tokią idėją. Tačiau šią naujovę sukūrė du trisdešimtmečiai mokslininkai Duncanas Frazieris ir Steve'as McGuigano, skelbia „Dailymail.co.uk“.

„Kickstarter“ finansinės paramos tinklalapyje jiedu užregistravo savo projektą, kuriam įgyvendinti tikėjosi surinkti bent 35 000 JAV dolerių. Iki šios savaitės pradžios apie 6 550 žmonių patikėjo mokslininkų idėja ir pervedė daugiau nei 572 800 JAV dolerių, kad paremtų naująjį „Remee“ pavadintą projektą.

Kaukėje įmontuotos šešios mirksinčios švieselės, kurios yra per silpnos, kad pažadintų miegantįjį, bet pakankamai aktyviai mirksi, kad smegenys galėtų į jas reaguoti. Miego fazės yra skirstomos į aktyvaus miego, dar žinomą kaip greitų akių judesių (REM) fazę, ir neaktyvaus miego stadiją. Mirksinčios lemputės padeda miegantįjį išlaikyti budrų REM fazės metu, kuomet sapnai būna ryškiausi.

„Remee“ kaukė seka, kada miegantis žmogus pereina į greito miego stadiją, kuri paprastai prasideda po 4-5 val. miego ir pasireiškia greitu akių obuolių judėjimu po užmerktais vokais. Pajutus tą judėjimą tam tikra tvarka pradeda mirksėti raudoni šviesos diodai. Jie mirksi 15 – 20 sekundžių, po to – 15 minučių pertrauka ir vėl mirksėjimas.

Anot idėjos autorių, toks mirksėjimas taip paveikia smegenis, kad žmogus ne pabunda, o nepastebimai pereina į kontroliuojamo, sąmoningo sapno būseną, kurią gali valdyti. Svarbiausias kaukės žadamas malonumas – tai, kad pats nusprendi, kaip vystysis sapnas, ir nepabundi, kol veiksmas pasiekia kulminaciją.

Pats S. McGuiganas tikina naudojąs savo sukurtą „Remee“ kaukę kelis kartus per savaitę, tačiau prisipažįsta, kad ne kiekvieną kartą jam pavyksta pasiekti „proto prašviesėjimą“. Išradėjai šį projektą vykdo nuo praėjusių metų vasario.

„Remee“ kaukei energiją tiekia maža baterija, kurios talpos pakanka 3 mėnesiams. Ji energiją naudoja tik mirksint lemputėms. Šiuo metu tokia kaukė kainuoja 95 JAV dolerius, pirkėjas turi galimybę rinktis iš penkių spalvų.

Pasak S. McGuigano, iki šiol yra gauti 7 000 tokios kaukės užsakymai, daugiausia iš Australijos, Italijos ir Ispanijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(4)
(0)
(3)

Komentarai (17)