PH1: planeta, kurios danguje – net 4 saulės  (2)

Jeilio universiteto astronomijos entuziastai, susibūrę į projektą „Planet Hunters“ („Planetų medžiotojai“), atrado unikalią planetą, kuri skrieja aplink dvi žvaigždes, o aplink šias skrieja dar dvi žvaigždės. Taigi, planeta išties neįtikėtina: jos danguje – net 4 saulės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai-mėgėjai iš projekto „Planet Hunters“ dirba kartu su mokslininkais profesionalais ir analizuoja NASA kosminiu teleskopu „Kepler“ surinktus duomenis apie naujus pasaulius.

PH1 pavadinta keturių saulių planeta yra dujinė milžinė, nežymiai didesnė už mūsiškį Neptūną. Atrastoji egzoplaneta lyginama su garsiąja Tatuino planeta – išgalvotu pasauliu fantastiniame filme „Žvaigždžių karai“. Tatuine pagrindinis herojus Liukas Skaivokeris (Luke Skywalker) gimė ir užaugo. Planeta ypatinga tuo, kad jos danguje spindėjo dvi žvaigždės. Beje, apie tai, jog atrasta tikra planeta, kurios danguje taipogi turėtų spindėti dvi saulės, neseniai rašėme.

Tiesa, jei Tatuinas – astronomams puikiai pažįstamų dvinarių žvaigždžių sistemos kūdikis, tai PH1 – beprecedentis egzempliorius, mat rasti planetų turinčią daugianarę žvaigždžių sistemą, kurią sudarytų net 4 žvaigždės, iki šiol nėra pavykę.

Kalbant apie tikslesnį saulių išsidėstymą PH1 danguje, nereikėtų pamiršti, jog planeta skrieja tik aplink dvi žvaigždes, o už jos orbitos aplink tas dvi žvaigždes su visa PH1 skrieja dar dvi žvaigždės. Tad nusileidus dviem saulėms, naktiniame PH1 danguje sužėri dvi nepaprastai ryškios žvaigždės- naktinės saulės.

Keturguba žvaigždžių sistema nuo Žemės nutolusi per maždaug 3,2 tūkst. šviesmečių, o pavadinta KIC 4862625. Sistemą drauge su kolegomis iš „Planet Hunters“ atradusi Jeilio universiteto astronomijos profesorė Debra Fišer (Debra Fischer) pabrėžė, jog atrastoji sistema yra unikali, ir jei ne smalsios mėgėjų akys – galbūt taip ir būtų likusi nepastebėta.

PH1 pirmieji pastebėjo „Planet Hunters“ savanoriai Kajanas Džekas (Kian Jek) ir Robertas Gaglijanas (Robert Gagliano). Jie duomenis analizavo tranzitų metodu. Supratus, kokią atrado planetą, astronomijos mėgėjus apėmė ekstazė.

„Būti „Planet Hunters“ bendruomenės nariu yra nereali garbė – mes dirbame ranka rankon su profesionaliais astronomais ir realiai prisidedame prie mokslo, - kalbėjo R. Gaglijanas. – Ir dabar negalime patikėti, kaip mums ją pavyko aptikti. Juk tai mažytis krislelis baisiai didelėje duomenų jūroje. Ta planeta egzistuoja už tūkstančių šviesmečių nuo Žemės, o mes turime galimybę apie ją sužinoti, studijuodami jos gimtosios žvaigždės šviesą.“

PH1 planetos egzistavimą patvirtino ir astronomai profesionalai. Jie atradimą pristatys kasmetiniame simpoziume. PH1 yra maždaug 6,2 kartus didesnė už Žemę, o aplink gimtųjų žvaigždžių tandemą apskrieja per 138 Žemės paras.

Viena iš saulių už mūsų Saulę didesnė 1,5 karto, kita – 0,41 karto. Viena aplink kitą žvaigždės apsisuka per 20 parų. Kitos dvi žvaigždės nuo centrinio žvaigždžių tandemo nutolusios maždaug per 1 tūkst. astronominių vienetų (1 AV – atstumas nuo Žemės iki Saulės, kuris yra lygus maždaug 149 mln. km).

Žemiausiai temperatūra PH1 paviršiuje gali būti +251ºC, aukščiausia +340ºC. Taigi, žemiškajai gyvybei ten būtų gerokai per karšta.

Iki šiol astronomai yra atradę šešias planetas, kurių danguje šviečia bent dvi saulės. Nė viena iš tų egzoplanetų neturi saulių, skriejančių išorine orbitos puse.

Kosminis teleskopas „Kepler“ buvo paleistas 2009 kovą ir jau atrado daugiau kaip 2,3 tūkst. naujų pasaulių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(2)

Komentarai (2)