Kosmose užfiksuotas galingiausias stebėjimų istorijoje sprogimas  (13)

Pastebėtas kol kas galingiausias žmonijai žinomas sprogimas - jo metu gigantiška juodoji skylė išmetė energijos kiekį, 100 kartų didesnį nei visa Paukščių tako energija, rašo „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai analizavo energiją, sklindančią iš milžiniško kvazaro – šviesaus tolimos galaktikos centro, kurio pačiame viduryje yra didžiuliais medžiagų kiekiais besispjaudanti supermasyvi juodoji skylė.

Mokslininkai ilgą laiką tvirtino, kad išskirtinio galingumo kvazarai turi egzistuoti bei yra itin svarbūs naujų galaktikų formavimosi veiksniai, tačiau iki šiol nebuvo aptikta nieko, kas būtų bent jau arti jų prognozių.

Tačiau atlikus kvazaro, pavadinto SDSS J1106+1939, matavimus, nustatyta, kad jo skleidžiamas energijos kiekis yra maždaug du milijonus milijonų kartų didesnis nei Saulės – kaip tik toks, kokį prognozavo teoretikai.

Stebėjimus Europos pietinės observatorijos VLT teleskopu (Very Large Telescope) atlikusi mokslininkų grupė apskaičiavo, kad kvazaras kasmet 800 km per sekundę greičiu išmeta masę, ekvivalentišką 400 Saulių.

Tyrimui vadovavęs Virdžinijos technologijų universiteto (JAV) mokslininkas dr. Nahumas Aravas sakė: „Aptikome kol kas didžiausią žinoma kvazaro energijos išmetimą... Kažko panašaus ieškojau dešimtmetį, taigi labai nuostabu galų gale rasti tokį milžinišką srautą, kuris buvo prognozuotas“.

Teoretikai tvirtina, kad tiek daug energijos išmetančių kvazarų egzistavimas gali padėti atsakyti į kelis mokslininkus kamuojančius kosmologijos klausimus – pavyzdžiui, dėl ko galaktikų centro juodosios skylės masė lemia visą galaktikos masę ir dėl ko Visatoje tiek nedaug didelių galaktikų.

Kol kas nežinia, ar kvazarai buvo pakankamai galingi, kad sukurtų tokias dideles galaktikas, kokių galima išvysti tolimuose Visatos kampeliuose, bet mokslininkai nustatė, kad ir SDSS J1106+1939, ir dar vienas kvazaras išmeta didžiulius energijos ir materijos kiekius.

Dabar mokslininkai tiria 12 panašių kvazarų ir nori nustatyti, ar panašų energijos kiekį išmetinėja ir kiti šviesūs Visatoje pasklidę kvazarai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(68)
(0)
(25)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: