S. Hawkingas tikisi keliauti į kosmosą  (0)

Prie vežimėlio prikaustytas vienas garsiausių pasaulyje mokslininkų Stephenas Hawkingas pareiškė: „noriu į kosmosą“. Buvęs Kembridžo universiteto matematikos profesorius savo svajonės ketina siekti padedamas kosmoso turizmo verslą vystančio Richardo Bransono.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Komentarus S. Hawkingas pateikė viename iš retų viešųjų pasirodymų, kuomet pasisakė apie vaikų ilgalaikės plaučių ventiliacijos naudą.

Jis sakė: „Dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatas mano gyvenimo būdui nepakenkė. Buvau Briuselyje, Ženevoje, Kanadoje, dukart Kalifornijoje, tikiuosi, kad pabuvosiu ir kosmose su Richardo Bransono „Virgin Galactic“.

2007 metais fizikas išbandė trumpalaikį nesvarumą specialiai modifikuotame lėktuve. Kol kas nežinoma, kada nudžiugins pirmieji komerciniai „Virgin Galactic“ kosminio lėktuvo skrydžiai, nors bandomieji skrydžiai jau sėkmingai vykdomi.

Prof. S. Hawkingas kalbėjimui naudoja kompiuterizuotą balsą – dėl degeneracinės motorinių neuronų ligos jis visiškai negali pajudėti ir tekstą, kurį turi perskaityti kompiuteris, įveda skruosto judesiais. Tačiau tai netrukdo vadovauti Kembridžo teorinės kosmologijos centro tyrimams.

Dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatą mokslininkas naudoja pastaruosius 18 mėnesių. „Tai yra maža dėžutė, nesunkiai telpanti mano vežimėlio gale. Ji turi vidinę bateriją, bet aparatą galima prijungti ir prie išorinio maitinimo šaltinio. Tai yra svarbu dėl galimų elektros tiekimo sutrikimų ir suteikia man daugiau galimybių judėti. Su tokiu ventiliatoriumi galiu gyventi kokybišką gyvenimą“, sakė 71 metų sulaukęs fizikas.

Balandžio 29 dieną buvo atliktas pirmas bandomasis „SpaceShipTwo“ skrydis – lėktuvas Kalifornijos valstijoje, virš Mojavės dykumos, sugebėjo viršyti garso greitį.

„Sklandžiau ir negalėjo būti“, - sakė „Virgin Galactic“ įkūrėjas milijardierius Richardas Bransonas.

„SpaceShipTwo“ nuo žemės pakėlė specialus dvigubo fiuzeliažo reaktyvinis lėktuvas, kuris per 45 minutes pasiekė maždaug 14 600 metrų aukštį, kuomet atsiskyrė kosminis lėktuvas. Per 16 sekundžių variklių veikimo pilnu pajėgumu „SpaceShipTwo“ pasiekė maždaug 16,7 km aukštį ir išvystė 1,2 machų greitį. Vėliau lėktuvas saugiai nusileido Mojavės Oro ir kosmoso uoste. Skrydis truko 10 minučių.

Iki šiol visi „SpaceShipTwo“ bandymai vyko sklandymo režimu, nejungiant variklių. „Dar keli skrydžiai su vis ilgesne variklių įjungimo trukme, ir galėsime stebėti, kaip jis kyla į kosmosą“, - entuziastingai kalbėjo R. Bransonas.

Pirmojo komercinio skrydžio iš pirmojo komercinio kosmodromo data kol kas neskelbiama, tačiau „Virgin Galactic“ vadovai tikina, kad tai įvyks po visų bandymų ir valstybinių saugumo patvirtinimų. R. Bransonas tikina, kad pirmuoju reisu į kosmosą kils jo šeima.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)