Čekas Europoje įsteigė naują valstybę – Liberlandiją  (0)

Čekas Vitas Jedlicka 7 kvadratinių kilometrų plotą vakariniame Dunojaus krante paskelbė laisvąja Liberlandijos republika po to, kai Serbija ir Kroatija atsisakė pretenzijų į šią niekieno žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai ne atmestinai sukurta šalis – Liberlandija turi Konstituciją, vėliavą, herbą, oficialų tinklalapį, „Facebook“ puslapį ir moto: „Gyvenk ir leisk gyventi“. Naujoji valstybė „didžiuojasi suteikusi savo žmonėms ekonominę ir asmeninę laisvę“, o jos Konstitucija siekia „sumažinti politikų galias kištis į Liberlandijos tautos laisves“. V.Jedlicka pakvietė 5 tūkst. žmonių prisijungti prie naujosios valstybės, tačiau į jo kvietimą atsiliepė daugiau kaip 160 tūkstančių. Jam su septyniais savanoriais teko peržiūrėti visų, norinčių tapti Liberlandijos piliečiais, prašymus ir atrinkti tuos, kurie yra verti Liberlandijos piliečių vardo. Sukurtoje valstybėje ieškoma piliečių, kurie „gerbia kitus žmones ir jų nuomonę, nepaisydami jų rasės, kilmės, orientacijos ar tikėjimo“ ir neturi komunistinės, nacistinės ar kitokių radikalių politinių pakraipų patirties. Valstybės „Facebook“ socialinio tinklo puslapyje auga gerbėjų skaičius, kurie jau paruošė ir pradinį valiutos sistemos variantą. Nors V.Jedlickos niekas nerinko, jis save paskelbė šio nedidelio žemės plotelio prezidentu. Naujos valstybės idėja pirmiausia jam kilo kaip politinis juokas ir protestas, kai V.Jedlicka buvo Čekijos Laisvųjų piliečių partijos nariu. Tačiau vėliau šis pokštas tapo realybe ir sulaukė netikėtai didelio pasekėjų skaičiaus.

Nors šalis dar visiškai jauna, ji jau turi susidoroti su problemomis. Pasirodo, kad žemė, kurią savo teritorija paskelbė Liberlandija, jau buvo užimta kitos valstybės, pasivadinusios Paraduinu.

Neaišku, kaip bus išspręstas ši tarptautinių santykių problema, tačiau dvi nykštukinės savanoriškai sukurtos valstybės gali greitai pradėti karą dėl kelių kilometrų žemės ploto, apie kurį iki praėjusios savaitės niekas nebuvo girdėjęs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(71)
(6)
(65)

Komentarai (0)