Sužinokite, kur gyvena žmonės su jūsų pavarde  (1)

Amerikoje, Vokietijoje ir net Argentinoje gyvena šimtai Kazlauskų. Nieko nuostabaus: juk tai – populiariausia lietuviška pavardė. Tačiau pasaulyje pagal dažnumą ji užima tik 50 216-ąją vietą. Ar norėtumėte sužinoti, kur gyvena žmonės, turintys jūsų pavardę?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią galimybę suteikia tinklalapis „Forebears“, analizuojantis ir su žemėlapiu susiejantis įvairiausių pavardžių paminėjimus. Šiuo metu jis suteikia galimybę patikrinti apie 11 mln. pavardžių.

2012 metais įkurtos svetainės atstovai įtraukia įvairiausius šaltinius: paminėjimus žiniasklaidoje, genealogijos įrašus ir daugybę kitų istorinių šaltinių iš viešai prieinamų ir mokamų šaltinių. Be to, svetainėje galima sužinoti, kokios pavardės yra populiariausios konkrečioje šalyje.

Jei norite sužinoti, kur galima rasti žmonių su jūsų pavarde, užsukite į „Forebears“ svetainę ir įrašykite ją dešinėje viršuje esančiame laukelyje (lietuviškų raidžių, tokių kaip ą, č, ė, ž, naudoti nepatartina). Beje, pradėjus vesti raides jums veikiausiai bus pasiūlyti populiariausi panašūs variantai, taigi net jei svetainė neturės duomenų apie būtent jūsų pavardę, jums bus pasiūlyti panašūs variantai.

Svetainė pateiks informaciją apie tai, kur ši pavardė sutinkama dažniausiai, kiek tokių atvejų užfiksuota ir kt. Taip pat tam tikrais atvejais pateikiama pavardės reikšmė, nuorodos į šaltinius.

Beje, šio tinklalapio duomenimis, populiariausia pavardė pasaulyje yra Wang – ją turi per 76 mln. žmonių, daugiausia Kinijoje. Antroje vietoje liko Devi (per 69 mln. žmonių, dauguma Indijoje), trečioje – Zhang (68 mln., daugiausia Kinijoje).

Idealaus tikslumo, bent jau lietuviams, tikėtis neverta – svetainė orientuota į anglakalbius. Populiarias lietuvių pavardes ji žino, tačiau retesnių pavardžių savininkams gali būti sudėtingiau. Pavyzdžiui, šių eilučių autoriaus pavardės (Gasiulis) tinklalapis nerado, bet pasiūlė sutrumpintą variantą Gasiul su nuliu tokių piliečių Lietuvoje. Užtat įvedus vardą (Gediminas) tinklalapis pareiškė, kad Lietuvoje yra per 380 tokią pavardę turinčių žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(114)
(18)
(96)

Komentarai (1)