Skirtingo mąstymo ypatumai: niekaip neatspėtumėte, kodėl azijiečiai dėvi chirurgines kaukes  (8)

Kai kuriose Kinijos, Korėjos ir Japonijos dalyse galima pamatyti gana daug žmonių, kurie viešumoje ar netgi darbe dėvi chirurgines kaukes. Kodėl jie tai daro?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priešingai, negu manoma, šios kaukės dėvimos ne dėl to, kad apsaugotų jas dėvintį žmogų, o kad apsaugotų kitus. Paprasčiausias pavyzdys – operacijų metu kaukes chirurgai dėvi tam, kad jų bakterijos, virusai ar mikrobai nepatektų į operuojamo žmogaus kūną.

Daugumoje Azijos šalių įprasta dėvėti kaukes, jeigu jas dėvintis žmogus serga, net jei tai – tik menkas peršalimas.

Jie tai daro, kad neleistų virusui sklisti ir apsaugotų kitus. Mat sergančiam žmogui čiaudint ar kosėjant ore pasklinda daug smulkių lašelių, kuriuos gali įkvėpti kiti žmonės.

Jeigu kažkas išsipūtė nosį ir su ta pačia ranka atidarė duris, jas gali atidaryti ir kitas žmogus bei tomis pačiomis rankomis patrinti akis. Tokiu būdu bakterijos ir virusai sklinda itin greitai.

Tiesa, šios kaukės neapsaugo nuo virusų plitimo šimtu procentų. Tam reikėtų naudoti N95, N99 ar N100 reitingus turinčias kaukes. Vis dėlto paprasta kaukė geriau nei jokios.

Jos smarkiai sumažina virusų perdavimo galimybę ir yra pigios, todėl jas įsigyti ir dėvėti tikrai verta.

Neseniai Azijoje apsaugines kaukes imta naudoti kaip mados elementus. Be to, moterys jas naudoja tam, kad nereikėtų dažytis, jeigu nori tik nueiti į greta esančią parduotuvę ar pašto skyrių.

Dainininkai, aktoriai bei kitos įžymybės jas naudoja, kad gatvėse jų neatpažintų ir nenufotografuotų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(80)
(3)
(77)

Komentarai (8)