Paprasčiausias būdas, kaip išvengti peršalimo: milžiniškas poveikio efektas įrodytas galutinai  ()

Nacionalinės Jungtinės Karalystės sveikatos tarnybos (NHS) atliktas tyrimas parodė, kad kasdienė vitamino D papildų dozė daugiau nei trims milijonams Jungtinės Karalystės gyventojų užkirstų kelią susirgti peršalimo ar panašiomis ligomis, rašo telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai teigia, jog tai, kad kiekvienas žmogus tūrėtų stiprinti savo sveikatą „saulės vitaminu“ yra „nenuginčijama“. Pasak šio tyrimo, tai perpus sumažintų kvėpavimo takų ligų riziką.

Iki šiol D vitamino vartojimas Jungtinėje Karalystėje buvo skatinamas dėl naudos žmonių kaulams, tačiau naujasis tyrimas, kuris yra laikomas „svarbiu žingsniu į priekį“, atskleidė, kad šis vitaminas atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią kasdienėms ligoms.

British Medical Journal (BMJ) publikuotame tyrime paaiškinama, kaip mokslininkai tyrė vitamino D poveikį ūmių kvėpavimo takų ligų, tokių kaip ausų skausmas, bronchitas, pneumonija ir peršalimas, atveju. Duomenys šiam tyrimui buvo surinkti iš beveik 11 tūkst. dalyvių iš viso pasaulio. Dėl šių ligų Jungtinėje Karalystėje kasmet hospitalizuojama apie 300 tūkst. žmonių.

Pastebėta, kad reguliariai naudojant D vitamino papildus 12 procentų sumažėja žmonių, kenčiančių nuo ūmių kvėpavimo takų infekcijų, skaičius, o žmonėms su žemiausiu D vitamino kiekiu ši rizika sumažėja 50 procentų.

„Šis svarbus tyrimas pateikė pirmąjį galutinį įrodymą, jog D vitaminas tikrai apsaugo nuo kvėpavimo takų infekcijų“ – teigė šio tyrimo vadovas profesorius Adrijanas Martinau (Adrian Martinkau) iš Queen Mary universiteto Londone.

Manoma, kad vitaminas D apsaugo nuo kvėpavimo takų infekcijų didindamas antimikrobinių peptidų, natūralių į antibiotikus panašių medžiagų, kiekį plaučiuose. Daugelį metų mokslininkai bandė surasti ryšį tarp kvėpavimo takų infekcijų ir vitamino D, pastebėję, jog šios ligos dažniausiai užklumpa žiemą, kai dėl saulės stokos šio vitamino lygis yra žemiausias.

Ankstesnių tyrimų duomenys pateikė prieštaringus rezultatus, tačiau dabar aišku, kad to priežastis buvo tai, jog daugeliui dalyvių papildai buvo duodami didelėmis mėnesio dozėmis, kas, kaip dabar suprantama, yra neefektyvu. Medicinos žurnalo BMJ tyrime pastebėta, kad papildai veiksmingi tada, kai geriami kasdien ar kartą į savaitę, o ne retesnėmis dozėmis.

Nors tam tikri maisto produktai, tokie kaip riebi žuvis, savo sudėtyje turi D vitamino, daugiausia jo gaunama iš saulės per odą, todėl patariama „apsvarstyti“ papildų naudojimą rudens ir žiemos mėnesiais, siekiant apsaugoti kaulų ir raumenų sistemos būklę.

„Demonstruodamas šią naują vitamino D naudą, mūsų tyrimas pabrėžia maisto papildymo vitaminais ir mineralais naudą siekiant padidinti vitamino D kiekį tokiose šalyse kaip Jungtinė Karalystė, kur šio vitamino nepakankamumas yra plačiai paplitęs“ – sakė profesorius A. Martinau.

Skirtingai nei tokiose šalyse kaip Suomija, Jungtinėje Karalystėje maisto papildymas D vitaminu šiuo metu nėra savaime suprantamas dalykas, nors tai, pasak profesoriaus A. Martinau, tekainuotų tik po kelis pensus žmogui per metus, tačiau pridūrė, kad tokia pati prevencinė nauda gali būti gauta ir iš kasdienio ar kassavaitinio papildų vartojimo.

Redakcinis straipsnis britų medicinos žurnale BMJ naujus duomenis prilygina „hipotezei... reikalaujančiai patvirtinimo“, tačiau Karališkosios nacionalinės ortopedijos ligoninės (Royal National Orthopaedic Hospital) konsultuojantis pediatras Dr. Bendžaminas Džeikobsas (Benjamin Jacobs) įsitikinęs, jog universalių D vitamino papildų ar maisto papildymo nauda dabar jau nepaneigiama.

„Vyriausybės ir sveikatos priežiūros specialistai turėtų atsižvelgti į A. Martinau tyrimą spręsdami vitamino D klausimą“ – teigė B. Džeikobsas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
Autoriai: Rusnė Švaplytė
(27)
(2)
(25)

Komentarai ()