Kaip priversti vėžį „badauti“: daug žadantis naujas mokslinis tyrimas apie Varburgo efektą ir tai, kas organizme vyksta su cukrumi  ()

Naujas mokslinis tyrimas priartina mus prie galimybės priversti vėžio ląsteles badauti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėžio ir cukraus ryšys

Pastaraisiais metais mokslininkai skyrė nemažai laiko, energijos ir išteklių vėžio tyrimams, siekdami sukurti veiksmingų vaistų nuo šios onkologinės ligos. Vienas iš ryškiausių mokslininkų užfiksuotų pastebėjimų yra susijęs su vėžio ir cukraus ryšiu, rašo portalas „Futurism“.

Nors iki šiol vėžio ir cukraus tarpusavio ryšio mastas nebuvo identifikuotas, daugiau informacijos šiuo klausimu pateikia naujas tyrimas.

Jau senokai žinoma apie vadinamąjį Varburgo efektą. Mokslininkai žino, jog vėžiui (kaip ir žmogaus organizmui) reikia cukraus, kad jis gautų energijos ir galėtų vystytis. Nepaisant to, cukraus kiekis, kurio reikia vėžinėms ląstelėms, yra gerokai didesnis nei reikia sveikoms ląstelėms. Be to, vėžinės ląstelės greičiau cukrų paverčia pieno rūgštimi.

Dėl Varburgo efekto pobūdžio buvo sunku tvirtai pasakyti, ar jis yra viena iš vėžį sukeliančių priežasčių, ar jo rezultatas. Naujausias tyrimas, trukęs devynerius metus, pateikia naujų įžvalgų apie medžiagų apykaitos procesus ir atskleidžia, kad jis iš tiesų stimuliuoja vėžinių auglių formavimąsi.

„Mūsų tyrimas atskleidė, kad hiperaktyvus vėžinių ląstelių cukraus vartojimas priveda prie užburto rato, kai vėžio vystymasis ir augimas nuolat stimuliuojamas, – sakė Leveno katalikiškojo universiteto profesorius Johanas Theveleinas. – Taigi, galima paaiškinti ryšį tarp Varburgo efekto stiprumo ir auglių agresyvumo.“

J. Theveleinas ir jo komanda savo tyrimų metu naudojo mieles, nes jose yra tokių pat RAS baltymų, kaip ir vėžinėse ląstelėse. Be to, jų cukraus metabolizmas taip pat yra labai aktyvus. Mokslininkai nustatė, kad pridėjus didelį kiekį cukraus, RAS baltymai labai smarkiai sureaguoja, dėl ko padidėja mielių kiekis ir sukuriamų vėžinių ląstelių skaičius.

„Stebėtina, kad šis mechanizmas buvo išsaugotas per tokią ilgą evoliuciją nuo mielių iki žmogaus ląstelių“, – sakė mokslininkas.

Atveria kelią būsimiems tyrimams

Jau anksčiau kalbėta, kad vėžines ląsteles galima priversti badauti neduodant joms cukraus. Tačiau problema yra ta, kad neįmanoma neduoti cukraus vėžinėms ląstelėms ir tuo pačiu nepakenkti sveikoms ląstelėms.

Tačiau J. Theveleino ir jo komandos tyrimas, kurio išvados paskelbtos žurnale „Nature Communications“, leidžia priartėti prie tokio diferencijuoto gydymo. Šis tyrimas „sukuria pagrindą būsimiems tyrimams šioje srityje, nes galima atlikti gerokai tikslesnių konkrečių tyrimų“.

Tiesa, šio tyrimo metu nenustatyta Varburgo efekto priežastis. Ją reikėtų nustatyti naujų tyrimų metu.

Kovoje su vėžiu per praėjusius metus pasiekta nemenka pažanga. Pavyzdžiui, nustatyta, kad modifikuotas virusas gali naikinti vėžines ląsteles. Nors kol kas neaišku, ar žmonijai dar ilgai teks ieškoti vaistų nuo vėžio, tačiau daugelis tikisi, kad vaistai galiausiai tikrai bus atrasti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(50)
(7)
(43)

Komentarai ()