Pagaliau gera žinia: skelbiama, kad antrąkart užsikrėsti COVID-19 – neįmanoma  (13)

Pranešimai apie pakartotinai koronavirusu susirgusius žmones klaidingi – taip nutiko dėl netikslių tyrimų, teigia Pietų Korėjos mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pietų Korėjos ligų kontrolės ir prevencijos centro (LKPC) tyrėjai teigia – neįmanoma, kad COVID-19 atsinaujintų žmogaus organizme.

Pietų Korėjoje buvo užfiksuota 10 000 patvirtintų koronaviruso atvejų, iš kurių mirė 245 asmenys. Tai – 2,3 proc. mirtingumas, t. y. žemesnis nei Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbtas 3,4 proc. vidurkis.

Manyta, kad 277 pacientai Pietų Korėjoje susirgo antrą kartą ir kad tokių atvejų būta Kinijoje bei Japonijoje. Imta nerimauti, kad koronavirusas mutuoja taip sparčiai, jog žmonės neturės imuniteto prieš pakartotinį užsikrėtimą šiuo virusu.

Bet atlikus genetinę viruso analizę, nerasta jokių žymių pakitimų, dėl kurių imuninė sistema nebeatpažintų viruso.

Iš dalies dėl šių pranešimų PSO įspėjo šalių vyriausybes dėl abejotino patikimumo vadinamųjų imuniteto pasų, leidžiančių žmonėms grįžti į darbą, nes jie turi antikūnių prieš virusą.

Imuniteto pasus pasiūlyta įvesti tam, kad valstybės galėtų palengva atšaukti karantino apribojimus ir atnaujinti ekonominę veiklą.

Ekonominiai pasai būtų išduodami žmonėms, kurie persirgo COVID-19 infekcija ir kurių organizme jau yra antikūnių prieš virusą, rodančių, kad jie jau turi imunitetą virusui. PSO pakartotinai išleistose rekomendacijose įspėjo – „nėra įrodymų, kad pasveikę nuo COVID-19 ir turintys antikūnių žmonės yra apsaugoti nuo antros infekcijos“.

Bet nesitikėta, kad polimero grandinių reakcijos testas, tikrinantis, ar kraujyje nėra antigenų – paties viruso dalelių – gali būti netikslus.

Kaip nustatė Pietų Korėjos LKPC, testo rezultatai tariamai atkritusiems pacientams buvo netikslūs. Mokslininkai įspėjo – testas negalėjo atskirti gyvų viruso pėdsakų ir nepavojingų negyvų dalelių likusių pacientams pasveikus.

PSO taip pat įspėjo, kad tikrinamas imuniteto sertifikatų, išduodamų, remiantis greitai sukurtais testais, tikslumas ir patikimumas, tik po to juos ims naudoti.

„Žmonės, manantys, kad turi imunitetą antrai infekcijai, nes jų testų rezultatai buvo teigiami, gali nepaisyti sveikatos [priežiūros institucijų] rekomendacijų, – įspėjo PSO. – Taigi tokių sertifikatų naudojimas gali padidinti tolesnio viruso plitimo riziką.“ Paminėtina, kad šios PSO rekomendacijos dar peržiūrimos ir tikslinamos.

Pietų Korėjos LKPC teigė – kiti virusai, pvz., ŽIV ar vėjaraupių virusai, patenka į žmogaus ląstelės branduolį ir daug metų išlieka latentinės būsenos, tik vėliau atsinaujina, o koronavirusas laikosi šeimininko ląstelės branduolio išorėje.

„Tai reiškia, kad jis nesukelia chroninės ligos ar [infekcijos] pasikartojimo“, – aiškino LKPC komiteto vadovas gydytojas Oh Myoung Donas. Taigi vargiai tikėtina, kad žmogus antrą susirgtų koronaviruso infekcija.

Yra tikimybė, kad ateityje koronavirusas, panašiai kaip gripas, gali mutuoti ir užkrėsti žmonės, kurie praeityje jau buvo juo prasirgę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(6)
(6)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: