Tarptautinė kosminė stotis viena steriliausių vietų pasaulyje? Vienoje jos vietoje specialiai palaikoma nešvara – ir tam yra svari priežastis (Video)  ()

Nors dauguma iš mūsų kruopščiai rūpinasi savo namų ir darbo vietų švarumu, Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) švara yra ypač būtina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Itin svarbios yra antibakterinės priemonės, nes bakterijos paprastai kaupiasi nuolat perdirbamame ore TKS.

Kiekvienas šeštadienis kosmose yra „švaros diena“, kai paviršiai nuvalomi, o astronautai išsiurbia ir surenka šiukšles.

Bet stotyje yra viena vieta, kur valymas yra specialiai niekada neatliekamas. Bet nesijaudinkite, visa tai skirta mokslui!

„MatISS“ eksperimentu arba „Tarptautinės kosminės stoties mikrobiologinio aerozolio pririšimas prie naujoviškų paviršių“ bandomos penkios pažangios medžiagos ir tai, kaip jos gali užkirsti kelią ligas sukeliantiems mikroorganizmams įsitvirtinti ir augti mikrogravitacijoje.

„MatISS“ taip pat suteikė žinių apie tai, kaip bioplėvelės prisitvirtina prie paviršių mikrogravitacijos sąlygomis.

Eksperimentą remia Prancūzijos kosmoso agentūra CNES ir jis buvo pradėtas 2016 m. TKS buvo naudojamos trys eksperimento iteracijos.

 

Pirmoji buvo „MatISS-1“, kai keturi mėginių laikikliai buvo pastatyti šešiems mėnesiams trijose skirtingose Europos „Columbus“ laboratorijos modulio vietose.

Tai suteikė mokslininkams keletą pradinių duomenų atskaitos taškų, nes kai jie buvo grąžinti į Žemę, tyrėjai ištyrė nuosėdas ant kiekvieno paviršiaus ir palygino su kontroline medžiaga, kad nustatytų užterštumo lygį ir tipą.

Sekantis „MatISS-2“ turėjo keturis identiškus mėginių laikiklius, kuriuose buvo trijų skirtingų rūšių medžiagos, sumontuotus vienoje „Columbus“ laboratorijos vietoje. Šiuo tyrimu buvo siekiama geriau suprasti, kaip užterštumas laikui bėgant plinta per hidrofobinius (vandenį atstumiančius) ir kontrolinius paviršius.

Atnaujintas „MatISS-2.5“ buvo sukurtas siekiant ištirti, kaip užterštumas plinta – šįkart erdviškai – per hidrofobinius paviršius, naudojant raštuotus pavyzdžius. Šis eksperimentas vyko metus, o neseniai mėginiai buvo grąžinti į Žemę ir dabar yra analizuojami.

 

Mėginiai yra pagaminti iš įvairių pažangių medžiagų mišinių, tokių kaip savaiminio surinkimo viensluoksniai, žalieji polimerai, keramikos polimerai ir vandenį atstumiantis hibridinis silicio dioksidas.

Išmaniosios medžiagos turėtų sustabdyti bakterijų klijavimąsi ir augimą dideliuose plotuose ir veiksmingai palengvinti jų valymą bei higieniškumą. Eksperimento metu tikimasi išsiaiškinti, kurios medžiagos veikia geriausiai.

Ilgalaikėms žmogaus kosminėms misijoms tikrai reikės apriboti astronautų gyvenamųjų vietų biologinį užterštumą.

„Švaros diena“ TKS:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()