Kosminėje stotyje sugedo vandens perdirbimo sistema  (25)

Tarptautinėje kosminėje stotyje sugedo įgulos narius geriamuoju vandeniu aprūpinanti sistema, perdirbanti astronautų šlapimą, pranešė NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA Marshallo kosminių skrydžių centro inžinieriai, bandantys išspręsti šią problemą, mano, kad 250 mln. JAV dolerių kainavusi geriamojo vandens tiekimo sistema sugedo dėl neįprastai didelės kalcio koncentracijos astronautų šlapime.

Mokslininkai nežino, ar padidėjęs kalcio kiekis gali būti siejamas su kalcį prarandančiais kaulais, ar yra kokia nors kita jo koncentracijos didėjimo priežastis. Šlapimo perdirbimo sistema Tarptautinėje kosminėje stotyje pradėjo veikti 2008 m. lapkritį, Žemėje ji buvo kruopščiai išbandyta.

Atliktų bandymų metu inžinieriai nebuvo nustatę jokių sistemos sutrikimų dėl kalcio koncentracijos. Mokslininkų manymu, ilgai nesvarumo būklėje esančių astronautų kaulų audiniai gali pradėti irti, ir dėl to į šlapimą patenka didesnis kalcio kiekis.

Atsarginių geriamojo vandens perdirbimo sistemos dalių į TKS turėtų atgabenti NASA erdvėlaivis „Endeavour“, kurio startas numatytas vasario 7 d.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (25)

Susijusios žymos: