Lenkai palaikė rizikingą sprendimą dėl kiaulių gripo vakcinos  (44)

Lenkijos vyriausybė atsisakė pirkti vakciną ir neišleido nė cento kovai su kiaulių gripu. Ar šitaip nebuvo rizikuojama pacientų gyvybe?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad ir kaip rizikingai tai atrodė, Lenkija yra vienintelė šalis, kuri siaučiant kiaulių gripui ir skambant perspėjimams visame pasaulyje atsisakė importuoti vakciną. Tiesa, drauge su perspėjimais apie pandemiją būta ir daug abejonių dėl vakcinos saugumo bei nepasitikėjimo ją gaminančiomis farmacijos kompanijomis - visus šiuos būgštavimus tarptautiniai ekspertai atmetė kaip nepagrįstus.

Dabar, kai gripo protrūkis pasiekė viršūnę didžiojoje Europos dalyje, lenkai mano, kad jų vyriausybės veiksmai buvo pagrįsti. Kitos šalys, prisipirkusios milijonus dozių vakcinos, nežino, kur ją dėti, nes žmonės nenori skiepytis. Joms gresia didžiuliai finansiniai nuostoliai, nes nepanaudotų dozių galiojimo laikas baigsis. O Lenkijos valdžia neišleido nė cento kovodama su epidemija.

Nepriklausoma laikysena

Dauguma lenkų pritarė tokiam premjero Donaldo Tusko ir sveikatos ministrės Ewos Kopacz sprendimui. Net turint galvoje, kad iki šiol Lenkijoje nuo kiaulių gripo mirė 145 žmonės, atsisakymas pirkti vakciną vertinamas kaip atkirtis farmacijos kompanijoms, kuriomis nepasitikima. Internete sklando daugybė lenkų komentarų, pasisakančių prieš vakciną, ir visokiausių sąmokslo teorijų dėl jos. "Man susidarė įspūdis, jog informacija apie kiaulių gripą buvo manipuliuojama, kad kiltų panika", - sakė 38 metų architektė Barbara Lazniewska, palaikiusi vyriausybės sprendimą.

Lenkai mėgsta laikytis nepriklausomai ir daugeliui patinka, kai vyriausybė atmeta Europos Sąjungos (ES), Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir kitų grupių, raginusių kiekvieną šalį vykdyti skiepijimo programą, rekomendacijas.

Premjeras pareiškė, kad Lenkija pademonstravo drąsą atsisakydama vakcinos, kuri dar nėra iki galo patikrinta. D.Tuskas sakė, jog šis sprendimas priimtas tik dėl Lenkijos pacientų ir mokesčių mokėtojų interesų.

Judėjimas prieš kiaulių gripo vakciną pabrėžia, kad šie vaistai yra nepatikrinti, į juos įeina rizikingos sudedamosios dalys. Tačiau iš tikrųjų vakcinos nuo kiaulių gripo sudėtis mažai kuo skiriasi nuo įprasto gripo vakcinos, kurios Lenkijoje yra. Kol kas visi požymiai rodo, kad įprasto gripo vakcina yra saugi ir veiksminga. PSO teigia, kad daugiau kaip 150 mln. žmonių buvo paskiepyti daugiau kaip 40 šalių, ir jokio neįprasto ar pavojingo šalutinio poveikio nepastebėta.

Gal slapta susitarė?

Kai kurie specialistai sako, kad Lenkijai labai pasisekė, jog ši kiaulių gripo pandemija buvo tokia švelni. Būtų kilęs didžiulis skandalas, jei virusas būtų nusinešęs labai daug gyvybių.

Kitos sąmokslo teorijos teigia, kad vakciną gaminančios farmacijos kompanijos slapta susitarė su PSO, kad ši paskelbtų pasaulinę epidemiją, norėdamos susižerti sau į kišenes didžiulius pelnus. Net Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja rekomendavo ES pradėti tyrimą dėl PSO veiksmų ir išsiaiškinti, ar organizacija buvo veikiama. PSO teigia nuolat dedanti pastangas, kad apsisaugotų nuo panašių interesų.

PSO teigia nežinanti kitų valstybių, kurios būtų tiesiogiai atsisakiusios vakcinos, nors yra tokių, kurios nevykdo skiepijimo programų, nes stokoja tam lėšų. Kitos šalys, tokios kaip JAV, kur prezidentas Barackas Obama ir visa jo šeima pasiskiepijo nuo kiaulių gripo, kad būtų pavyzdys visiems kitiems, taip pat Austrija, Švedija nusipirko vakcinos tiek, kad užtektų visiems gyventojams. Žmonės skiepijami ir Rytų Europoje, o Vengrija ir Rumunija net pačios gamina vakcinas prieš H1N1 virusą.

Rumunijoje skiepijimu labai susidomėta, kai nuo kiaulių gripo sausio 5 dieną mirė garsus televizijos aktorius 37 metų Toni Tecuceanu. Jau kitą savaitgalį vien Bukarešte pasiskiepijo 13 tūkst. žmonių.

Pacientai neteko pasirinkimo

Tik vienas aukštas pareigūnas Lenkijoje - žmogaus teisių ombudsmenas Januszas Kochanowskis - kritikavo vyriausybę už tai, kad jos pozicija dėl vakcinos yra iracionali ir neatsakinga. Jis pažadėjo iškelti Sveikatos ministerijai ieškinį ir pareikalauti simbolinio 1 zloto dėl žmogaus teisių pažeidimo. Jo manymu, atsisakydama pirkti vakciną ar imtis kitokių veiksmų kovojant su kiaulių gripo plitimu vyriausybė rizikavo gyventojų sveikata. J.Kochanowskis pats per Kalėdas susirgo kiaulių gripu.

Lenkijos gydytojai šiuo klausimu nesutaria, bet kai kurie taip pat kritikuoja vyriausybę. Pastarieji teigia, kad pacientas turi turėti teisę rinktis. Net Hipokratas yra pasakęs, jog neetiška nepasiūlyti vaisto, jei žinai, kad toks yra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (44)