Naujienos iš Tarptautinės kosminės stoties: sumontuota japoniška laboratorija ir pagaliau sutaisytas tualetas  (4)

Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgulos nariai sutaisė Rusijos sektoriuje esantį tualetą, pranešė BBC. Atlikus tris jo bandymus buvo konstatuota, kad viskas veikia tvarkingai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad Rusijos kosmonautas Olegas Kononenko daugiau nei per dvi valandas „Zvezda“ modulio tualete sumontavo „Discovery“ astronautų atgabentą naują pompą, kuri į JAV diplomatiniu paštu buvo atsiųsta iš Rusijos. Jis taip pat pritaisė naujas kosminio tualeto žarnas.

Sugedus tualetui Tarptautinės kosminės stoties Rusijos sektoriuje, čia dirbanti trijų žmonių įgula (du rusai ir amerikietis) buvo priversti naudotis atsarginiu riboto veikimo tualetu kosminio laivo „Soyuz“ kapsulėje.

Pasak BBC, kosminis tualetas tapo svarbiausia tema NASA surengtose spaudos konferencijose.

„Tenka apgailestauti, kad mes kalbame apie tualetus, bet toks gyvenimas, tai susiję su žmonių vykdomų kosmoso tyrimų ateitimi“, - sakė NASA TKS programos vadovo pavaduotojas Kirkas Shiremanas.

Santechnikos darbai kosmose nustelbė net „Discovery“ į TKS atgabentos Japonijos mokslinės laboratorijos „Kibo“ atidarymą. Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) astronautai sumontavo joje maždaug autobuso dydžio japonų laboratoriją, kainuojančią vieną milijardą dolerių, kuri yra didžiausias orbitinės stoties modulis ir kuri užtikrina Japonijai tvirtas pozicijas kosmoso tyrimų srityje.

Astronautai Akihiko Hoshide (Akihikas Hošidė) ir Karen Nyberg (Karen Naiberg) 15 tonų sveriantį modulį „Kibo“, kurį atgabeno į TKS daugkartinio naudojimo erdvėlaivis „Discovery“, nukreipė ranka-manipuliatoriumi.

„Sveikiname, Tarptautinėje kosmoso stotyje turime naują Viltį“, - po to, kai laboratorija buvo prijungta prie TKS, pasakė A.Hoshide.

Modulio pavadinimas „Kibo“ japoniškai reiškia viltį. Šis pirmasis japonų kosminis objektas, kuriame dirbs žmonės, yra 11,2 m ilgio, jame telpa keturi astronautai. Tarptautinėje kosmoso stotyje dar veikia Amerikos laboratorija „Destiny“, kuri yra 8,5 m ilgio, ir 6,8 m ilgio Europos „Columbus“.

„Kibo“ yra pati didžiausia patalpa stotyje, ji bus naudojama tyrimams medicinos ir biologijos mokslų bei medžiagotyros srityse.

Prieš tai astronautai Mike‘as Fossumas (Maikas Fosumas) ir Ronas Garanas šešioms valandoms buvo išėję į atvirą kosmosą ir atliko visus būtinus pasirengimus galutiniam manevrui.

Daugkartinis erdvėlaivis „Discovery“ prie TKS prisijungė pirmadienį, praėjus dviem dienoms nuo starto. Numatyta, kad erdvėlaivis sugrįš į Žemę birželio 14 dieną.

Šio paties naujausio daugkartinio erdvėlaivio garantinis laikas baigiasi 2010 metais. Iki tol jie turės atlikti dar dešimt skrydžių į TKS, kad būtų galima užbaigti ją statyti.

Iliustracijoje: Japonijos mokslinė laboratorija „Kibo“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)