Atradimai Saturno apylinkėse nesiliauja stebinę  (5)

Erdvėlaivio „Cassini“ pateiktų duomenų analizė astronomams leidžia daryti išvadą, kad pavyko aptikti iki šiol neregėtą fenomeną – savą žiedų sistemą turintį Saturno palydovą, praneša NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Iki šiol buvo manoma, kad tik planetos gali turėti žiedus, bet dabar pasirodo, kad Rėja yra kur kas panašesnė į savo „šeimininką“ Saturną, nei buvo manyta anksčiau“, – sakė vienas iš misijos mokslininkų Geraintas Jonesas.

Pranešama, jog „Cassini“ aparatui praskriejus Rėją 2005 metų lapkritį, prietaisai užfiksavo, kad kažkas blokuoja laisvą elektronų judėjimą palydovo apylinkėse.

Atlikus išsamesnę analizę, mokslininkai priėjo išvados, kad daleles sugeria aplink besisukantis dulkių, uolienų ir ledo diskas.

Rėja yra daugiau nei dvigubai mažesnė nei Mėnulis, todėl iki tol niekas nesitikėjo, kad ji gali išlaikyti žiedą aplink save.

„Didžiausią dalį šlovės iki šiol pelnė kiti Saturno palydovai – Japetas, Titanas ir Enceladas. Rėja atrodė kur kas nuobodesnė, tačiau dabar ji mokslininkams tapo labai įdomi“, – sakė G. Jonesas.

Artimiausias kitas „Cassini“ erdvėlaivio tikslas – Saturno palydovas Enceladas, kurį aparatas pasieks kovo 12 dieną.

Šis palydovas mokslininkus ypač domina dėl didžiulių ledo geizerių, trykštančių iš palydovo gelmių į atvirą kosmosą. Tačiau jie tikisi, kad vėliau pavyks grįžti ir prie Rėjos.

Jungtinė NASA ir Europos kosmoso agentūros „Cassini-Huygens“ misija, prasidėjusi prieš daugiau nei 10 metų, jau pateikė gausybę naudingos informacijos apie dujinį milžiną Saturną ir jo palydovus.

Mindaugas Pyragas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: