NASA ėmė „buksuoti“ kurdama naująjį atominį marsaeigį  (3)

NASA projektas, kurio metu turi būti į Marsą paleistas naujas atominis tyrimų zondas Mars science lab, ėmė strigti dėl techninių problemų ir augančių projekto kaštų. Tai gali nukelti planuotą misijos datą 2009 metais į 2010, o galbūt ir 2011 metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Problema iškilo dėl marsaeigio apsauginio šarvo. Kaip paaiškėjo atlikus skaičiavimus, dabartinė apsauga neatlaikys Marso atmosferos pasipriešinimo. O problemos sprendimui gali prireikti nuo $20 iki $30 milijonų. Tačiau Mars science lab projektavimo darbai ir taip $165 milijonais viršijo pradinį $1,8 milijardų biudžetą. Nors oficialiai misisjos startas planuojamas 2009 metai, tačiau jau kalbama ir apie alternatyvias datas 2010 ir 2011 metus.

Mars science lab bus pats tobuliausias ir pats brangiausias visų laikų Marso tyrimo zondas. Dviejų metrų ilgio marsaeigis tvirtumo ir galimybių prasme gerokai lenks dabartinius marsaeigius Spirit ir Opportunity. Jeigu šie planai virs realybe, tuomet galima laukti tikrai įdomių atradimų – juk tie patys Spirit ir Opportunity viršijo savo pradines galimybes keletą kartų (apie jų tyrimus ir atradimus mes esame daug rašę - pavyzdžiui čia, čia ir čia).

Kadangi Spirit ir Opportunity per daugiau nei keturis metus vykstančią Marso tyrinėjimo misiją nustatė, jog raudonojoje planetoje tikrai buvo vandens, tad Mars science lab pagrindinis tikslas bus nustatyti ar šioje planetoje yra bent menkiausia galimybė gyvybės egzistavimui. Taip pat jis bandys aptikti tuos cheminius junginius, be kurių nebūtų įmanoma Žemės tipo gyvybė. Tiesa, kai kurių tyrimai jau dabar neigia gyvybės egzistavimo galimybę Marse, tačiau tai dar reikia įrodyti.

Priminsime, jog į Marsą skrenda dar vienas tyrimų zondas - Phoenix Mars Lander, kuris savo kelionės tikslą pasieks dar šiais metais. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)