Aptikta planeta, besisukanti aplink į Saulę panašią žvaigždę  (6)

Kanados astronomai už 500 šviesmečių nuo Žemės aptiko planetą, besisukančią aplink į Saulę panašią žvaigždę, pranešė „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei šis atradimas bus patvirtintas, tai gali būti pirmasis atvejis, kai aptikta planeta į Saulės sistemą panašioje žvaigždės sistemoje.

Pranešama, kad aptiktosios planetos masė yra 8 kartus didesnė už Jupiterio masę. Ji sukasi aplink jauną žvaigždę, kurios masė yra šiek tiek mažesnė už Saulės. Planeta yra 10 kartų karštesnė ir 30 000 kartų ryškesnė už Jupiterį.

Planeta, kuri Havajuose įrengtu „Gemini North“ teleskopu Toronto universiteto astronomų buvo aptikta šalia žvaigždės 1RXS J160929.1-210524, yra nuo jos nutolusi per 330 astronominių vienetų (astronominis vienetas - vidutinis atstumas nuo Žemės iki Saulės). Tolimiausia Saulės sistemos planeta – Neptūnas – yra nutolęs nuo Saulės per 30 astronominių vienetų.

Pasak „New Scientist“, tai, kad naujoji planeta yra taip toli nuo savo žvaigždės, prieštarauja nusistovėjusiam planetų formavimosi modeliui, pagal kurį planetos formuojasi iš disko pavidalo dujų ir dulkių telkinio, likusio po žvaigždės gimimo. Iki šiol manyta, kad tokiuose diskuose yra per mažai medžiagos, kad planetos galėtų susiformuoti tokiu dideliu atstumu nuo savo žvaigždės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: