NASA: iš pradžių – bazė Mėnulyje, Marsas – po to  (9)

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) vadovas Michaelas D. Griffinas pareiškė, kad NASA nekeičia savo strategijos dėl tolimesnių Mėnulio ir Marso tyrimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, prieš rengiant pilotuojamą skrydį į Marsą turi būti pastatyta bazė Mėnulyje. M. Griffino teigimu tie, kurie mano, kad pirmiausia reikėtų ruoštis žmonių išsilaipinimui Marse, pervertina žinias apie Mėnulį ir neįvertina misijos į Marsą sudėtingumo, praneša „MSNC.com“.

Kreipdamasis į Škotijoje vykstančio tarptautinio Astronautikos kongreso dalyvius, M. Griffinas priminė, kad NASA „Apollo“ programos astronautai Mėnulyje praleido tik 27 darbo dienas. Jo teigimu Mėnulis yra toks pat didelis, kaip ir Afrika, ir yra vertas kur kas rimtesnių tyrinėjimų.

Kai kurių valstybių kosmoso agentūros teigia, kad jų mokslininkai Mėnuliu domisi mažiau, nei Marsu, o kadangi yra priversti rinktis prioritetą, pirmenybė dažniausiai suteikiama Marso tyrimams.

NASA vadovas savo kalboje klausė, ar taip manantys suvokia visą pilotuojamo skrydžio į Marsą sudėtingumą ir kokių pastangų reikia tokiai misijai parengti. Jo teigimu prieš bandant pasiųsti astronautus į Marsą tokio projekto rengėjams reikėtų atlikti bent minimalius „namų darbus“. Astronautai turėtų 6 – 9 mėnesius praleisti Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), po to tiek pat laiko išbūti Mėnulyje, naudodamiesi ne didesniais resursais, kurie jiems buvo prieinami TKS. Iš Mėnulio jie vėl turėtų grįžti tiesiai į TKS dar 6 – 9 mėnesiams ir vėl dirbti be misijos išteklių papildymo. Po to jie galėtų grįžti į Žemę.

M. Griffinas sakė, kad būtent tokie „namų darbai“ galėtų imituoti pilotuojamo skrydžio į Marsą ir atgal projekto įgyvendinimą.

„Aš nesakau, kad visa tai būtinai reikės atlikti, tačiau mes turime būti tikri, kad galėsime įvykdyti tokią misiją iki išsiunčiant žmones į Marsą, – sakė NASA administratorius. – Priešingu atveju į Marsą išsiųsta įgula nebegrįš.“

Apie kelionės į Marsą sunkumus ir jos bendrą prasmingumą mes jau esame rašę. Prie to pačio galime priminti ir siūlymus organizuoti "vienos krypties" kelionę į raudonąją planetą. Tačiau pagal dabartinius NASA vadovo žodžius galima spręsti, jog tokios "savižudiškos" kelionės galimybės agentūros nelabai vilioja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (9)