Mokslininkai teigia, kad nusikaltėliai galėtų klastoti DNR  (7)

Nauji moksliniai tyrimai rodo, kad DNR paremtus įrodymus galima klastoti, tad baiminamasi, jog žmonės gali pradėti „projektuoti nusikaltimo vietas“ ir kad gali tekti tobulinti teismo medicinoje naudojamas technologijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandymus atlikusi Izraelio mokslininkų komanda sugebėjo sunaikinti visus kraujo mėginyje esančius DNR pėdsakus ir vietoje jų įdėti kito žmogaus genetinę medžiagą. Procesas buvo toks sėkmingas, jog jis apmulkino ir teismo ekspertus, tiriančius DNR įkalčius Amerikos teismams.

 

Šis atradimas kelia grėsmę svarbiausioms įkalčių tyrimui naudojamoms technologijoms, visame pasaulyje padėjusioms baudžiamojon atsakomybėn patraukti tūkstančius nusikaltėlių, rašo telegraph.co.uk.

Tyrimų rezultatai rodo, jog teoriškai nusikaltėlis nusikaltimo vietoje galėtų palikti suklastotus kraujo ar seilių mėginius ir taip uždangstyti savo pėdsakus, o nusikaltimu būtų apkaltintas niekuo dėtas žmogus. Tyrėjams vadovavęs Danas Frumkinas dienraščiui „The Daily Mail“ teigė: „Jei gali suklastoti kraują ar seiles, gali suprojektuoti nusikaltimo vietą. Tuomet visiškai kontroliuoji situaciją. Tai galėtų padaryti bet kuris biologijos studijas baigęs žmogus“.

D. Frumkino kompanija, kuri teigia sukūrusi tikrus ir suklastotus DNR mėginius galinčias atskirti priemones, DNR klastojimui naudojo dvi technologijas. Pirmiausiai, jie iš plauko išskyrė smulkius genetinės medžiagos mėginius ir juos padaugino. Tuomet mokslininkai DNR įterpė į kraujo ląsteles, iš kurių pieš tai buvo išvalyta visa genetinė informacija apie jų savininką. Taip kraujyje liko pirmojo žmogaus genetinė medžiaga, rašoma žurnale „Forensic Science International: Genetics“.

Mokslininkai įsitikinę, jog galiausiai šią technologiją ims naudoti nusikaltėliai, ir įspėja: „Šiandien DNR yra svarbiausias įrodymas nuteisiant ar reabilituojant įvairiais nusikaltimais įtariamus asmenis. Tačiau pražiūrėta galimybė, jog DNR įrodymai gali būti suklastoti“. DNR su norimu genetiniu turiniu galima lengvai susintetinti naudojant paprastas ir neseniai išplėtotas biologines technologijas, tuomet ją įterpti į žmogaus audinius arba palikti ant daiktų paviršiaus ir pakišti nusikaltimo vietoje“.

Britų ekspertų manymu, nors tai moksliškai ir įmanoma, vargu ar koks nusikaltėlis taip stengsis. „Tam reikės visiškai įrengtos molekulinės biologijos laboratorijos, tūkstančių svarų vertės įrangos ir kompetentingo molekulinės biologijos mokslininko ar techniko. Daugelis į kriminalinę veiklą įsivėlusių žmonių tokių resursų neturi. Tai labai sudėtingas būdas įkalčiams klastoti. Galėčiau sugalvoti ir lengvesnių“, – kalbėjo Gillas Tully.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)