Kinija gauna daugiau Saudo Arabijos naftos nei JAV  (15)

Saudo Arabijoje išgaunamos naftos eksportas į JAV praėjusiais metais pirmą kartą per du dešimtmečius smuko žemiau 1 mln. barelių per dieną ribos. Tuo tarpu eksportas į Kiniją kaip tik peržengė šią ribą. „Financial Times“ rašo, kad visa tai rodo, jog pagrindine rinka Vidurio Rytuose išgaunamai naftai jau tampa nebe Vakarų šalys, o tokios augančios milžinės kaip Kinija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV, kuri tradiciškai importuoja daug naftos iš Saudo Arabijos, pastaruoju metu yra labiau priklausoma nuo Kanados ir Afrikos valstybių. Be to, dėl ekonominės krizės apskritai sumažėjo energetinių išteklių poreikis. JAV prezidentas Barackas Obama apskritai nori sumažinti savo šalies priklausomybę nuo iš užsienio importuojamos naftos ir palaipsniui pereiti prie atsinaujinančių išteklių vartojimo.

Tuo tarpu auganti Kinijos ekonomika kaip tik spaudžia šios šalies vyriausybę pirkti kuo daugiau naftos iš Saudo Arabijos. Rijadas tą visomis išgalėmis skatina siūlydamas Kinijai kurti bendras kompanijas šiam reikalui. Kinija yra itin svarbi Saudo Arabijai dėl Pekino užtikrinamo paklausos stabilumo.

Per pirmuosius 11 praėjusių metų mėnesių JAV iš Saudo Arabijos per dieną importuodavo vidutiniškai po 998 tūkst. barelių naftos. Tuo tarpu Kinija gruodžio mėnesį pirmą kartą perkopė psichologiškai svarbią 1 mln. barelių per dieną ribą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)