Pasaulinės ginklavimosi varžybos įsibėgėja  (13)

Vokietijos ginklų eksportas per paskutiniuosius 5 metu išaugo daugiau nei dvigubai, skelbiama naujoje ataskaitoje. Pagal ginklų eksportą Vokietija šiuo metu atsilieka tik nuo JAV ir Rusijos. JAV tenka 30 proc. visos ginklų eksporto rinkos, o antroje vietoje žengiančiai Rusijai – 23 proc.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečioje vietoje daugumos nuostabai, anot Stokholmo Tarptautinio taikos tyrimų instituto, žengia Vokietija. Ši šalis atsiriekė 11 proc. visos ginklų eksporto rinkos. Vokiečių gaminami povandeniniai laivai ir tankai yra itin paklausūs.

Daugiausiai ginkluotės Vokietija parduoda NATO valstybėms. Didžiausių Vokietijos klienčių sąraše pirmauja Turkija, Graikija ir Pietų Afrika. Dalis vokiečių parlamentarų nerimauja, kad auganti ginklų prekyba gali sukelti ne vieną karinį konfliktą.

Stokholmo Tarptautinio taikos tyrimų instituto analitikai teigia, kad didžiausias pavojus dėl ginklavimosi varžybų kyla Vidurio Rytams, Šiaurės Afrikai, Pietų Amerikai, o taip pat Pietų ir Pietryčių Azijai. Per paskutiniuosius 5 metu ginklų eksportas į Pietų Amerikos šalis išaugo net 150 proc. lyginant su 2000-2004 metų laikotarpiu. Ginklavimosi varžybos graso destabilizuoti ir Pietryčių Azijos regioną, kuriame pastaruosius dešimtmečius vyravo taika.

Ataskaitoje teigiama, kad visame pasulyje prekyba raketomis, naikintuvais, ginklais ir amunicija per paskutiniuosius 5 metu išaugo 22 proc.. Ypač patrauklia preke tapo brangūs naikintuvai. Naikintuvų eksportas sudaro 27 proc. viso ginklų eksporto.

Kinija ir Indija pirmauja didžiausių ginkluotės importuotojų sąraše. Spartus Kinijos ginklavimasis kelia rūpestį aplinkinėms valstybėms, todėl jos bando vytis Kiniją. Į pirmąjį dešimtuką pagal ginklų importą pirmą kartą pateko tokios šalys kaip Singapūras ir Alžyras. Singapūras ginklų importą per paskutiniuosius 5 metus padidino net 146 proc. Malaizija išlaidas ginkluotei per 2004-2009 metus padidino net 722 proc. lyginant su 2000-2004 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: