„Didžiojo brolio“ akis Niujorke (Video)  (3)

„CBS News“ TV naujienų programa pirmą kartą parodė, kaip veikia Niujorko „didžioji akis“ – viena didžiausių ir moderniausių pasaulyje didmiesčio stebėjimo sistemų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai Niujorko Taims aikštėje bandytas surengti teroristinis išpuolis atkreipė JAV žiniasklaidos ir visuomenės dėmesį į daugiau nei 100 mln. dolerių kainavusį Niujorko „didžiosios akies“ projektą. LMSI („Lower Manhattan Security Initiative“) pavadintą Niujorko finansinio centro Žemutiniame Manhetene apsaugos nuo teroristų atakų planą įgyvendina Niujorko policijos departamentas, finansiškai remiamas JAV Saugumo departamento ir šioje miesto dalyje įsikūrusių kompanijų.

Pagal šį planą Žemutiniame Manhetene, įskaitant 2,7 kvadratinių kilometrų plotą tarp Kanalo gatvės ir Battery parko, kur įsikūrusi Niujorko fondų birža, Federalinis rezervų bankas bei visa eilė svarbiausių šalies finansinių institucijų, numatyta įrengti daugiau nei 3000 naujų išorinio stebėjimo vaizdo kamerų, automobilių numerių nuskaitymo skenerių, cheminės bei radiacinės taršos daviklių. Į šį milžinišką stebėjimo priemonių tinklą buvo įjungtos ir Žemutiniame Manhetene įsikūrusių privačių bendrovių stebėjimo kameros.

Į LMSI projekto tinklą sujungtų vaizdo kamerų, automobilių numerių skaitytuvų ir daviklių siunčiama informacija perduodama į sistemos valdymo centrą, kuriame, naudojant specialią programinę įrangą, paremtą „įtartiną elgesį“ atpažįstančiais algoritmais (viešose vietose paliekami daiktai, skubus paketų perdavimas, tame pačiame rajone nuolat besisukiojantys automobiliai, ne vietoje paliktos transporto priemonės ir kt.), fiksuojama potencialiai pavojinga veikla. Sistemą valdo Niujorko policijos departamentas. Prireikus iš „didžiojo brolio“ valdymo centro galima užblokuoti eismą Žemutiniame Manhetene, kad būtų galima pradėti paieškos ar gelbėjimo darbų operacijas. Gatvėse įrengtos nuotoliniu būdu valdomos eismo užkardos, pagal policijos signalą blokuojančios eismą reikiamose vietose.

Apie 100 šioje Niujorko dalyje įrengtų automobilių numerių skenerių nuolat bet kokio oro sąlygomis registruoja į Žemutinį Manheteną įvažiuojančių ir iš jo išvažiuojančių automobilių numerius. Skeneriai sujungti su duomenų baze, leidžiančia iškart identifikuoti policiją dominančias transporto priemones ir patikrinti įtartinai besielgiančių vairuotojų tapatybę.

„CBS News“ reportaže iš šios Niujorko „didžiosios akies“ būstinės, esančios nenurodytoje vietoje, Niujorko policijos komisaras Rayus Kelly CBS žurnalistui Steve'ui Kroftui pasakojo, kaip stebėjimo kamerų tinklą valdantys policijos pareigūnai sekė automobilį su savadarbiais sprogmenimis Taims aikštėje palikusio Faisalo Shahzado judėjimą miesto gatvėmis. Ir nors apie įtartiną aikštėje paliktą automobilį pareigūnams pranešė ne LMSI tinklo programinė įranga, o praeiviai, stebėjimo kamerų tinklas padėjo operatyviai nustatyti įtariamąjį ir sekti jo pėdomis. Siužete yra epizodas, kuriame Niujorko policijos vadovams TV žiūrovams demonstruoja milžiniško dydžio Brodvėjaus ir 45-osios gatvės sankryžos, kur teroristas paliko savo automobilį, atvaizdą.

Pasak Niujorko policijos komisaro, nepaisant projekto svarbos, LMSI projektas vėluojamas vykdyti – esą instaliuotos dar toli gražu ne visos numatytos vaizdo kameros. Tačiau Niujorko „didžioji akis“ ateityje merksis vis plačiau: jau patvirtintas planas stebėjimo kamerų tinklą išplėsti ir į centrinę Manheteno dalį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)