“Išmaniųjų ašmenų“ technologija kapos bevieles JAV priešų komunikacijas  (6)

JAV Gynybos tyrimų agentūra DARPA (“Defense Advanced Research Projects Agency”) pranešė investuojanti 8,4 mln. JAV dolerių į kuriamą BLADE technologiją, kuri ne tik gebės identifikuoti ir blokuoti bevielėmis komunikacijomis siunčiamą grėsmingą informaciją, bet ir nustatyti komunikuojančių objektų buvimo vietą, o ją nustačius – priešą neutralizuoti. Naujas amerikiečių bandymas demaskuoti besislapstantį teroristą Nr.1 Osamą bin Ladeną?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

BLADE (angl. k. – „Behavioral Learning for Adaptive Electronics Warfare“) technologijos esmė – draugiškoms pajėgoms suteikti pranašumą įvertinant konfliktinę situaciją bei palaikant radijo ryšį su atokiai esančiais objektais, tuo pačiu abi šias galimybes atimant iš priešininkų.

Ši informacijos identifikavimo ir ryšio blokavimo sistema dar tebėra kuriama. Tokia priemonė padėtų reikiamu laiku reikiamoje vietoje (pvz., atokiuose kalnų regionuose ar dykumose) kontroliuoti bevieles komunikacijas ir taip įgyti neginčijamą taktinį pranašumą. Kad sistema veiktų nepriekaištingai, būtina sukurti programinę įrangą, kuri ne tik identifikuotų nežinomas komunikacines grėsmes, bet ir efektyviai jas blokuotų bei nuolat teiktų informaciją apie ryšio blokavimo kokybę.

DARPA puoselėja ir dar vieną kuriamos technologijos pritaikymo perspektyvą: kuriamą sistemą integruoti į jau veikiančias elektronines karines sistemas, o tam reikės naujų algoritmų ir naujos programinės įrangos.

Jei tokia technologija būtų integruota efektyviai, karinėms pajėgoms pavyktų ne tik nutildyti priešo komunikavimą, bet ir galimai identifikuoti komunikuojančių priešo objektų buvimo vietą bei identifikuotą objektą sunaikinti. Tokia sistema ypač praverstų kovojant atokiuose kalnų ir dykumų regionuose (Afganistane, Irake).

Ar tokia sistema padėtų aptikti ieškomiausią planetos teroristą Osamą bin Ladeną, DARPA pranešime spaudai nedetalizuoja. Tačiau sudėtinga paneigti, jog, iš principo, kuriama sistema negalėtų būti naudojama ir tokiais tikslais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)