„Linkomanijos“ byla subliuško galutinai  (54)

Kaune nuskambėjusi istorija apie nustatytą vagišių iš „Linkomanijos“ subliuško kaip muilo burbulas. Pareigūnams nepavyko įrodyti, kad kaunietis Sergejus Bernotas elgėsi neteisėtai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su Kauno miesto apylinkės teismo sprendimu nutraukti bylą nesusitaikę pareigūnai dar bandė savo surinktus duomenis, kad S. Bernotas neleistinai siuntėsi programą, apginti Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme. Dar metų pradžioje S. Bernotui buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, jog jis, atsisiuntęs operacinę sistemą „Windows 7“, ją padarė viešai prieinamą internete.

Tačiau galutine ir neskundžiama teismo nutartimi S. Bernoto atžvilgiu administracinė byla nutraukta nesant jo veikoje administracinio teisės pažeidimo sudėties.

Anot kauniečiui atstovavusio advokato Remigijaus Rinkevičiaus, bene pagrindinis Kauno apygardos teismo išsakytas argumentas buvo patvirtintas Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme.

„Dėl įrodymų legalumo situacija paprasta – tam, kad žmogų patrauktų administracinėn ar baudžiamojon atsakomybėn, niekas kitas, išskyrus įgaliotą valdžios ar teisėsaugos instituciją, neturi teisės rinkti tai patvirtinančių įrodymų.

Kadangi šis įstatymo reikalavimas buvo pažeistas, teismas nepripažino LANVA surinktų įrodymų tinkamais ir jais negalėjo vadovautis priimdamas atitinkamą sprendimą“, – teigė advokatas.

Teisme nebuvo slepiama, kad įrodymus byloje rinko Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA). Pareigūnų pateiktoje medžiagoje pabrėžiama, jog LANVA ir Policijos departamentas dar 2007 m. kovo 30 d. pasirašė susitarimą dėl Antipiratinės veiklos asociacijos ir Policijos įstaigų bendradarbiavimo Intelektinės nuosavybės apsaugos srityje.

„Siekiant atskleisti galimai daromus pažeidimus, buvo naudojamas kompiuteris „ACME BALTIJA“ su programine įranga „Microsoft Windows XP Professional“. Atkreipiamas dėmesys, kad pirminė informacija buvo tikslinama. Interneto prieiga iš nustatyto IP adreso aktualiu laikotarpiu naudojosi tik vienas kompiuteris, S. Bernotas pirminės apklausos metu nurodė, jog interneto prieiga naudojasi tik jis“, – buvo nurodyta Kauno pareigūnų pateiktame skunde.

Policijos pareigūnams surašius administracinių teisių pažeidimą, S. Bernotui grėsė iki trijų tūkstančių litų bauda. Tačiau teismuose kaunietis įrodė, kad jokio neteisėto veiksmo jis nepadarė.

„Atsižvelgdama į tai, kas nustatyta, teisėjų kolegija daro išvadą, jog pirmosios instancijos teismas išsamiai ištyrė visas bylos aplinkybes, vadovaudamasi įstatymu ir teisine sąmone, įvertino byloje esančius įrodymus ir priėmė teisingą procesinį sprendimą. Kauno miesto apylinkės teismo nutarimas teisėtas ir pagrįstas, todėl paliekamas nepakeistas“, – skelbiama Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Rita Gečiūnaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (54)