Išrastas būdas atpažinti, ar piršto atspaudas imamas nuo gyvo kūno  (10)

Nuo šiol galime būti ramūs – jei kartais prie mūsų durų atbildėtų zombių armija, piršto atspaudu aktyvinamas spynos užraktas neleis jiems patekti vidun.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juokai juokais, tačiau toks naujas mokslininkų išradimas iš tikrųjų yra labai naudingas. Mat pastaruoju metu labai padaugėjo įvairių nusikaltimų (įsilaužimų, automobilių vagysčių, nelegalių prisijungimų prie kompiuterių ir pan.), kuriuose buvo pasinaudota negyvų žmonių arba pirštų, atskirtų nuo kūno, atspaudais.

Kad ir kaip kraupiai tai skambėtų, bet pirmą kartą apie tokio tipo nusikaltimą buvo pranešta 2005 m. kovo mėnesį. Tąkart buvo pavogtas prabangus „Mercedes“ markės automobilis Malaizijoje. Pirmiausia, kad galėtų užvesti mašiną, nedorėliai atsitempė savininką kartu su savimi ir privertė pastarąjį ją atrakinti savo pirštu. Tačiau netrukus nusprendė, jog paprasčiau bus nusipjauti jo pirštą lyg raktą, o paties žmogaus atsikratyti.

Mokslininkai sugalvojo, kaip patobulinti biometrinį skaitytuvą, kuris ir yra lietimu paremtos spynos veikimo esmė, kad šis atpažintų, ar piršto turėtojas gyvas. Technologija remiasi Vokietijoje, Hamburge esančios Dermaloginės identifikacijos sistemų (Dermalog Identification Systems) kompanijai priklausančių mokslininkų tyrimais, kaip skaitytuvui atskirti gyvus audinius nuo mirusių.

Gudrybė slypi gyvo audinio spalvos pasikeitime – liečiant jutiklį, gyvo žmogaus odos audinys savitai išbąla. Tuo tarpu „negyvo“ piršto oda pokyčio nerodo, rašoma newscientist.com. Toks atradimas, leidžiantis skaitytuvui pajusti audinio gyvumą, bus naudingas ne tik siekiant pažaboti tokius kanibališkus nusikaltimus, tačiau ir apgaules, kai bandoma pergudrauti jutiklius prispaudžiant dirbtinius „pirštus“ iš įvairių medžiagų – gelio ar silikonino plastiko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: