Išmaniųjų telefonų „prakeiksmas“: keičiasi ne tik paauglių, bet ir suaugusiųjų elgesys  (12)

Sparčiai populiarėjantys išmanieji telefonai vis labiau skverbiasi į žmonių gyvenimus – vis dažniau žmonės mobiliųjų iš rankų nepaleidžia nei kino teatre žiūrėdami filmą, nei koncerte, nei spektaklyje. O taip, pasirodo, elgiasi ne tik dėl technologijų naujovių pamišę paaugliai, bet ir subrendę žmonės, informuoja „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad kas ketvirtas paauglys ir beveik kas penktas suaugusysis prisipažįsta teatre žiūrėdami spektaklį iš rankų nepaleidžiantys savo išmaniojo telefono.

Komunikacijų rinkos prižiūrėtojas „Ofcom“ atliko tyrimą, kurio metu bandė nustatyti, kaip mobiliosios technologijos keičia kasdienius žmonių įpročius ir elgesį.

Komunikacijų rinkos kontrolierius nustatė, kad 27 proc. paauglių išmaniaisiais telefonais naudojasi net tokiomis aplinkybėmis, kai tai daryti draudžiama. Beveik 20 proc. suaugusiųjų taip pat prisipažino slapta besinaudojantys išmaniaisiais telefonais ten, kur to daryti nederėtų.

„Ofcom“ tyrimų vadovas Jamesas Thickettas teigia, kad tendencija išmaniaisiais telefonais naudotis tokiose vietose kaip teatrai „kelia socialinio etiketo ir elgesio normų klausimais bei parodo, kiek visuomenė tolerantiška tokiam elgesiui“.

Dėl pasirodymų metu neišjungiamų išmaniųjų telefonų piktinasi aktoriai. Liepą aktorius Simonas Callowas per interviu pareiškė, kad jei spektaklio metu suskamba telefonas, atsigavimui prireikia maždaug valandos.

„Jau anksčiau nustatėme, kad teatruose ir kino teatruose mobiliųjų telefonų neišjungti labiau linkę paaugliai. Tačiau dabar paaiškėjo, kad taip elgiasi ir daug suaugusiųjų, turinčių išmaniuosius telefonus. Taigi, reikia kalbėti ne apie kartų skirtumus ir skirtingas vertybes, bet apie technologijas, kurios ir ragina įvairiose socialinėse situacijose keisti įprasto elgesio modelius“, – teigia J. Thickettas.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad išmanųjį telefoną turi kas ketvirtas suaugusysis ir beveik kas antras paauglys – paaugliais šiuo atveju įvardijami 12-15 metų amžiaus jaunuoliai.

J. Thickettas sako, kad išmanieji telefonai sutrikdė ir darbo laiko bei poilsio balansą. Kas ketvirtas išmaniojo telefono turėtojas prisipažino, kad su darbu susijusių skambučių ir žinučių sulaukia ir per atostogas ar savaitgaliais. Taip nutinka tik 16 proc. suaugusiųjų, turinčių paprastus mobiliuosius telefonus.

„Ofcom“ parengtame dokumente taip pat skelbiama, kad beveik du trečdaliai paauglių „labai priklausomi“ nuo išmaniųjų telefonų. Net pusė apklaustųjų jaunuolių prisipažino, kad su jais nesiskiria net eidami į tualetą. Kas trečias paauglys teigia išmaniojo telefono nepaleidžiantis iš rankų ir valgio metu. Keturi iš dešimties teigia atsiliepiantys, jei jų telefonas skamba naktį.

Mobilieji telefonai neabejotinai pakeitė ir žmonių laisvalaikio įpročius. Beveik ketvirtadalis paauglių teigia, kad įsigiję išmaniųjų telefoną mažiau laiko praleidžia prie televizoriaus. 15 proc. prisipažino, kad įsigiję tokį telefoną ėmė skaityti mažiau knygų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)