Vilniuje atidarytas kūrybinis centras iš jūrinių konteinerių ir šiaudų (Video)  (0)

Rugsėjo 6 d. Pilaitės mikrorajone duris atvėrė naujas projektas – kūrybinės dirbtuvės „Beepart“. Išskirtinio dizaino ir koncepcijos pastatas įsikūrė miško pakraštyje esančioje laukymėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar miegamieji rajonai skirti tik miegui? Kodėl tik miestų centruose koncentruojasi kultūrinis gyvenimas, o prieigose yra nykuma? Ar kultūrinis gyvenimas gali padidinti mikrorajono pridėtinę vertę? Ko reikia, kad mūsų aplinka taptų saugesnė ir kūrybingesnė? – klausia organizatoriai ir tuo pačiu bando įrodyti, jog miegamuosiuose rajonuose galima gyventi ir kitaip.

Šio projekto iniciatoriaus Andriaus Ciplijausko teigimu, „Beepart“ – eksperimentinis kultūros centro modelis, sukurtas privačių iš lėšų. Čia veiks meno galerija, bibliotekėlė, vyks įvairūs renginiai, susibūrimai, vakarais bus organizuojami meninės saviraiškos užsiėmimai vaikams ir jų tėvams. Ne tik pastato architektūra, bet ir jo koncepcija yra neįprasta – namas pastatytas, remiantis darnios plėtros principais.

„Statyboje yra panaudoti trys seni jūriniai konteineriai, jie apšiltinti šiaudais, stogas apželdintas žole, kur surenkamas ir valomas lietaus vanduo. Lietaus vanduo ya panaudojamas kriauklėse, tualete ir t. t. Panaudotas vanduo dar kartą išvalomas ir išleidžiamas į gruntą. Tualetai neteršia aplinkos, nes vienas bus deginantis, o kitas – kompostinis. Taigi bus testuojamos šios dvi technologijos“, – pasakojo A. Ciplijauskas.

Plačiau apie statybų eiga – šiame vaizdo siužete:

Paklaustas, kodėl kultūros centriuką nuspręsta įkurdinti tokioje netradicinėje erdvėje, projekto iniciatorius paaiškino, jog tai lėmė daug skirtingų priežasčių: „mintis neatsirado per naktį. Man asmeniškai, šiame mieste trūksta įdomių pastatų, todėl ir nusprendėme įgyvendinti tokią avantiūrą – eksperimentą padaryti.

Vilniuje kultūrinis gyvenimas yra labai centralizuotas – jeigu nori įdomiau praleisti laisvalaikį, tai turi važiuoti į centrą. O mano mintis yra tokia – tai galima turėti ir gyvenamojoje vietoje. Be to, toks projektas skatina bendruomenės užimtumą, saugumas atsiranda – galime atsivesti ir vaikus.“

Ar ekologiški sprendimai neapsunkina gyvenimo? Idėjos autorius teigia, jog svarbu parodyti žmonėms, kad galime savo aplinką tvarkyti netradiciškai, kad turime taupyti gamtos išteklius ir gyventi ekologiškiau. Šis projektas yra eksperimentinis, jo koncepcija – taip pat.

„Faktas, kaip blynas, kad viską reikės išbandyti. Tačiau, kad taip gyventi galima, tai aš tuo net neabejoju. Pavyzdžiui, juk nebūtina į kanalizaciją kaskart nuleisti tris ar penkis litrus geriamojo vandens. Mes jį išmetam, o tas vanduo iš niekur pats neatsiranda“, – paaiškino A. Ciplijauskas.

Išsamesnis idėjos autoriaus komentaras apie projektą dar iki jo oficialaus atidarymo rugsėjo 6 d.:

Projekto atidarymo dieną kūrybines dirbtuves aplankė ne tik Pilaitės mikrorajono gyventojai, bet ir įvairių specialybių studentai, kitose Vilniaus miesto dalyse gyvenantys žmonės bei prie iniciatyvos prisidėję specialistai.

Kūrybinių industrijų studentė Julija, renginyje apsilankiusi po paskaitų, šią idėją vertina labai teigiamai. „Teko matyti panašių pavyzdžių ne tik užsienyje, bet ir Panevėžyje, kur buvo nuspręsta atgaivinti fabriką – menininkai sutvarkė viešąsias erdves. Smagu, kad prie tokių projektų prisideda jauni menininkai ir studentai. Nustebau, kad toks projektas realizuotas Pilaitėje. Visgi, manau, kad tokiai idėjai, tai yra palankus rajonas – čia daug jaunų žmonių ir šeimų, kurie, tikiu, prisidės ir aktyviai lankys šias kūrybines dirbtuves“, – sakė Julija.

Pilaitės gyventojai labai aktyviai įsitraukė į šio projekto vystymą. „Dar nepastačius šių dirbtuvių, mamos pačios susirinko, pradėjo organizuoti įvairiausius užsiėmimus. Tai mane labai džiugina, nes akivaizdu, jog yra žmonių, kuriems reikia kažko daugiau,“ – džiaugėsi A. Ciplijauskas. Reikia tikėtis, kad ši idėja taps virusu ir greitu metu kažką panašaus išvysime ir kitose Vilniaus miesto dalyse.

Numatomi renginiai:

Dirbtuvėse veikia meno galerija – šiuo metu yra eksponuojami jaunų grafikų Ulos Balčaitės, Griedrės Mikulskaitės ir Justino Dudėno darbai, susiję su miegamųjų rajonų urbanistine tematika.

Spalio 15 d. šalia kūrybinių dirbtuvių esančiame miške vyks šviesos instaliacijų festivalis. Organizatoriai laukia idėjų turinčių menininkų, o renginį aplankyti kviečiami visi norintys!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Renata Domeikaitė
(1)
(1)
(-1)

Komentarai (0)