Finansinė blokada nutildė „WikiLeaks“  (14)

Pasaulinės naujienų agentūros pranešė, kad „WikiLeaks“ svetainė nutraukė slaptos informacijos publikavimą ir dėl to bent jau kol kas nepublikuos JAV diplomatinio susirašinėjimo dokumentų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

AFP cituoja „WikiLeaks“ vadovybės pareiškimą, kad naujų dokumentų viešinimas nutrauktas dėl lėšų stygiaus. Krizę sukėlė įstrigusios ir užšaldytos „WikiLeaks“ paaukotos lėšos, taip ir nepasiekusios adresato.

Apmokėjimo sistemoms „Visa“, „MasterCard“, „Western Union“ ir „PayPal“ atsisakius bendradarbiauti su tinklalapiu ir pervesti į „WikiLeaks“ sąskaitą aukotojų lėšas, tinklalapio įkūrėjas Julianas Assange’as paskelbė, jog „WikiLeaks“ laikinai nutraukia slaptų dokumentų publikavimą, kad galėtų užtikrinti savo egzistavimą ateityje.

J. Assange’as apkaltino JAV įsikūrusias finansines institucijas „sutartine ir neteisėta finansine blokada, kuri sunaikino 95 % mūsų pajamų“. „WikiLeaks“ vertinimais, dėl mokėjimų sistemų „blokados“, nebuvo gauta nuo 40 iki 50 milijonų eurų. Interneto svetainės išlaikymas kasmet kainuoja 3,5 milijono dolerių. Bankų industriją J. Assange’as palygino su „politizuota Vašingtono konservatorių ranka“. „Saujelė JAV finansinių kompanijų neturi teisės nuspręsti, kaip visas pasaulis balsuoja savo kišene“, – sakė jis.

Praėjusiais metais tinklalapis paskelbė 250 tūkst. JAV valstybės departamento slaptų dokumentų.

J. Assange’as pažadėjo, jog „WikiLeaks“ „agresyviai rinks lėšas, kad atsispirtų blokadai ir jos šalininkams“. Tinklalapis taip pat imsis teisinių veiksmų prieš blokadą Islandijoje, Danijoje, Jungtinėje Karalystėje, Jungtinėse Valstijose bei Australijoje ir jau pateikė skundą Europos Komisijai.

Šiuo metu J. Assange’as laukia Didžiojoje Britanijoje Aukštojo teismo sprendimo. Jis padavė apeliaciją dėl jo išdavimo Švedijai, kur jo laukia kaltinimai seksualiniu užpuolimu. J. Assange’as bijo būti išduotas Švedijai, nes ši gali išsiųsti jį į JAV, o ten jam gresia kaltinimai slaptų dokumentų paviešinimu ir už tai jis gali būti nubaustas net mirties bausme.

Paleistas už užstatą australas gyvena savo draugo prabangioje fermoje Norfolke. Jis segi elektroninę sekimo apyrankę ir kasdien turi registruotis vietos policijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: