“Wikileaks”: tarp JAV ir Kinijos vyko kosminės ginkluotės provokacijos?  (7)

Skandalingojo “Wikileaks” tinklalapio duomenimis, JAV ir Kinija rungtyniauja demonstracinio pobūdžio militaristinėse kosminės ginkluotės varžybose, priešpalydovinio arsenalo ginklus išmėgindamos su savo nebereikalingais orbitiniais palydovais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

“Wikileaks” šia tema paviešinti dokumentai atskleidža dviejų supervalstybių būgštavimus dėl ketinimų užimti dominuojančią poziciją naujame militaristinių interesų lauke – kosmose, “Daily Telegraph” cituoja Space.com.

Paviešintuose dokumentuose minima, jog į 2007-ųjų sausį Kinijos įvykdytą nuosavo meteorologinio palydovo sunaikinimą Jungtinės Valstijos atsakė analogišku ėjimu  2008-ųjų vasarį, kai, kaip manoma, “bandomuoju” smūgiu JAV karinės pajėgos numušė vieną iš savo atitarnavusių palydovų.

JAV tąsyk oficialiai pareiškė, kad šis manevras jokiu būdu nebuvo karinis bandymas – Pentagono atstovai prieš planuojamą palydovo numušimą ir jį atlikus žiniasklaidą įtikinėjo, neva “atgyvenusį” žvalgybinį palydovą “USA-193” numušti buvo būtina dar prieš šiam įskriejant į tankiuosius atmosferos sluoksnius. Priešingu atveju, nuodingi degalai iš palydovo kuro atsargų talpyklų būtų pavojingai užteršę atmosferą ir sukėlę sveikatos grėsmių.
Tačiau “Wikileaks” dokumentuose “vaizdelis” kiek kitoks, negu 2008-aisiais viešai piešė JAV gynybos struktūros.

“Kinijos kariuomenės generolas Tengas Džiankunas (Teng Jianqun) yra pareiškęs, kad 2007-aisiais kinų atlikta savo palydovo sunaikinimo operacija nebuvo būtina: paprasčiausiai taip kinai siekė išbandyti JAV priešraketinės gynybos sistemas” – teigiama vienuose iš “Wikileaks” publikuotų užrašų. Generolas Tengas Kinijos pajėgų manevrą pavadino “idealia galimybe išprovokuoti jų (amerkiečių) protestą ir įrodyti, kad JAV priešraketinė gynybos sistema kartu yra ir puolamoji sistema.”

Kituose slaptuose dokumentuose, išsiųstuose po to, kai JAV karinės pajėgos numušė savo nebeveikiantį žvalgybinį palydovą, JAV ambasadai Kinijoje tiesiogiai patvirtinama, kad buvo atliktas bandomasis priešpalydovinis smūgis.

2007-ųjų bandomuoju priešpalydoviniu smūgiu Kinija sunaikino pasenusį meteorologinį palydovą, skriejusį 853 km aukštyje. Tokį Kinijos žingsnį Vašingtonas įvertino kaip įspėjamąjį signalą Baltiesiems Rūmams.

Kituose slaptuose dokumentuose yra informacijos, kad tuometinė JAV Valstybės sekretorė Kondoliza Rais (Condoleezaa Rice) Pekino atžvilgiu išreiškė susirūpinimą.

“Kinijos priešpalydovinė ataka, kurios metu buvo paleista balistinė raketa, kelia grėsmę sunaikinti kosmines sistemas, kurias JAV ir kitos tautos naudoja komercinėmis ir saugumo reikmėmis, – cituojami paviešinti dokumentai. – Palydovų numušinėjimas kelią pavojų žmonėms. Bet koks mėginimas panašiu būdu paveikti JAV kosmines sistemas bus interpretuojamas kaip teisių pažeidimas ir bus laikomas mėginimu sukelti krizę ar karinį konfliktą.”

Po šio diplomatinio protesto praėjus mėnesiui, 2008-ųjų vasarį JAV Gynybos sekretorius Robertas Geitsas (Robert Gates) nurodė JAV karinėms pajėgoms į žvalgybinį palydovą “USA 193” paleisti “tuščią” raketą – ir taip atlikti pirmą nuo 1985-ųjų priešpalydovinio smūgio bandymą.

Šis ėjimas tarp dviejų supervalstybių sukėlė naują įtampą, o Kinija tuomet pareiškusi, jog 2008-ųjų viršūnių susitikime gynybos klausimais Jungtines Valstijas traktuos nei kaip sąjungininkę, nei kaip priešininkę. Vienas iš Kinijos užsienio reikalų ministrų tąsyk nuogąstavo, jog JAV raketinėje gynybos sistemoje įdiegtos lazerinės sistemos, kuriomis atakuojamos virš nepriklausomų teritorijų atskriejusios amerikiečių bandomosios balistinės raketos.”

Paskutinė “Wikileaks” nutekinta žinutė buvo išsiųsta iš JAV Valstybės sekretorės Hilari Klinton (Hillary Clinton) administracijos 2010-ųjų sausį. Joje teigiama, kad JAV žvalgyba užfiksavo sėkmingą Kinijos karinių pajėgų priešpalydovinės raketos bandymą – raketa buvo pastebėta 240 km aukštyje.

2010-ųjų liepą JAV vyriausybė Jungtinėms Tautoms pareiškė, kad naujoje šalies kosminėje politikoje bus skiriamas didesnis dėmesys kosminių ginklų kontrolei.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)