JAV padidins pagrindinės NATO aviacinės raketos veikimo nuotolį (Video)  (3)

Jungtinių Valstijų karinis jūrų laivynas pranešė planuojantis 60 proc. padidinti aviacinės raketos „AIM-9X Block III“ veikimo nuotolį ir taip smarkiai sustiprinti JAV naikintuvų galimybes smogti priešo taikiniams už tiesioginio matomumo ribų. Nuo tokių raketų smūgio priešo lėktuvams bus labai sunku išsisukti, teigia ekspertai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio modelio raketomis bus apginkluoti patys įvairiausi JAV ir NATO šalių naikintuvai. Šiuo metu „AIM-9X Block I“ tipo raketomis apginkluota JAV ir 8 jos sąjungininkių karo lėktuvai, tai pagrindinė NATO aviacijos raketa. Naujausia jos modifikacija „AIM-9X Block III“ bus apginkluotas ir 5 kartos naikintuvas F-35, skelbia „FlightGlobal“.

Po ilgai trukusių artimojo nuotolio raketos „AIM-9X“ modifikavimo ir tobulinimo darbų jos naujausia modifikacija „AIM-9X Block III“ galės naikinti taikinius 50 - 55 kilometrų spinduliu, sakoma pranešime. Tai reiškia, kad iš esmės „AIM-9X Block III“ taps vidutinio nuotolio raketa.

Pranešama, kad „AIM-9X Block III“ veikimo spindulį padidins naujas efektyvesnis reaktyvinis variklis. Taip pat raketa gaus fiziniam poveikiui ir gaisrui atsparią kovinę dalį, kuri turėtų stipriai padidinti raketos eksploatavimo saugumą, ypač atsižvelgiant į tai, kad kai kuriuose lėktuvų modeliuose ji nebus kabinama po fiuzeliažu, o bus laikoma vidinėje lėktuvo dalyje. Naujoje raketos modifikacijoje bus „AIM-9X Block II“ modelį galimybėmis pranokstanti nauja elektronika ir valdymo sistema.

Beje, ir kol kas naujausios „AIM-9X Block II“ aviacinės raketos modifikacijos galimybės gana įspūdingos: pavyzdžiui, ji gali būti paleista dar iki to laiko, kol jos infraraudonųjų spindulių davikliai aptiks taikinį ir jį užfiksuos automatinio nutaikymo sistema. Pilotas dėl to gali pradėti išankstinę ataką. Be to, „AIM-9X Block II“ pasižymi dideliu manevringumu, o skaitmeninė jos nutaikymo sistema padidina tikslaus smūgio tikimybę.

Skelbiama, kad „AIM-9X“ aviacinių raketų gamybos apimtys JAV labai sparčiai didėja. Amerikos karinei aviacijai jau pateikta daugiau nei 5000 „AIM-9X Block I“ modelio raketų. Naujos modifikacijos „AIM-9X Block II“ raketos JAV karinėms pajėgoms bus pradėtos tiekti 2014 m. Į JAV su prašymu įsigyti tokių raketų jau kreipėsi Lenkija ir kitos NATO šalys.

Manoma, kad „AIM-9X Block III“ raketos bandymai bus pradėti 2020 metais, o pirmosios tokios modifikacijos aviacinės raketos JAV kariuomenei bus pateiktos 2022 m. Iki to laiko JAV karinėse oro pajėgose bus naudojama kur kas daugiau naikintuvų F-35, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(1)

Komentarai (3)