Išlankstomas namas, kuriam pastatyti prireiks tik atsuktuvo (Video)  (1)

Kaip teigia „Pop-up House“ kūrėjai, jų suprojektuoto pasyvaus namo surinkimas yra „paprastesnis nei „Ikea“ baldų“. Sienų ir lubų plokščių, pagamintų beveik vien tik iš izoliacinės medžiagos, surinkimas labiau primena žaidimą „Lego“ nei tikras statybas. Pastatytas namas yra pigus ir gali apsieiti be papildomo šildymo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzų dizainerių suprojektuotas pasyvus namas (namas, pasižymintis itin mažomis šildymo ir vėsinimo sąnaudomis – red. past.) sujudino architektūrinį pasaulį – ir ne be reikalo. „Pop-Up House“ (liet. iškylantis, išlankstomas namas) kūrėjai siūlo būtent tai, ką skelbia projekto šūkis - „Pasyvi statyba paprasčiau“.

Žodis „paprasta“ puikiai apibūdina 150 kvad. m. ploto „Pop-Up House“ prototipo statybas Pietų Prancūzijos Provanso Ekso mieste. Pats namas kainavo ganėtinai mažai, jam surinkti prireikė tik elektrinio atsuktuvo, o visas procesas užtruko vos keturias dienas.

Nereikia papildomo šildymo


„Pop-Up House“ kūrėjai, Marselyje įsikūrusi architektūros ir dizaino studija „MultiPod Studio“, pagrindine statybine medžiaga pasirinko polistireninio putplasčio (angl. expanded polystyrene, EPS) izoliacinius blokus. Šie blokai iš abiejų pusių yra uždengti laminuotomis faneros plokštėmis. Iš šių detalių, primenančių milžiniškas „Lego“ kaladėles, lengvai susirenka sienos, lubos ir grindys, o jas sujungia ilgi, specialiai pagaminti mediniai varžtai.

Nors „Pop-Up House“ prototipe buvo panaudotas būtent lengvas, nebrangus ir perdirbamas EPS, „MultiPod Studio“ teigia, jog šią medžiagą galima būtų pakeisti ir kitomis mažo tankio izoliacinėmis plokštėmis, pavyzdžiui, pagamintomis iš kamštinės medžiagos ar celiuliozės. Visa struktūra, uždengta kedrinėmis nuo lietaus apsaugančiomis grotelėmis, gali būti lengvai išrinkta ir perstatyta kitur arba visiškai perdirbta.

„Apie 28 proc. visos pasaulyje pagaminamos energijos yra sunaudojama šildymui. Šildymas taip pat dažniausiai pareikalauja didžiausių išlaidų namų ūkiuose. Siekdami sumažinti šiuos kaštus, užpatentavome naujovišką pasyvių namų statybos būdą, kuris užtikrina nepaprastą šiluminę izoliaciją už itin mažą kainą“, - taip projekto svetainėje skelbia „Pop-Up House“ kūrėjai.

Jų teigimu, be jau įvardytų pranašumų - greito surinkimo, medžiagų lengvumo, pigumo, paprastas perdirbimo, – dėl naudojamų medžiagų izoliacinių savybių namui nereikės jokio papildomo šildymo.

Inovatyvus dizainas, bet yra ir trūkumų


Kiek kainuotų toks pasyvus namas?

„MultiPod Studios“ teigia, jog vieno kvadratinio metro kaina siekia apie 200 eurų (apie 690 litų). Į kainą įeina medžiagos ir darbas, bet neįskaičiuota vidaus ir išorės apdaila, elektros įvedimas, santechnika ir kita. Šildymo sistemų įrengimas taip pat neįskaičiuotas į bendrą sumą, bet turint omeny, jog visa struktūra yra suręsta beveik vien tik iš izoliacinės medžiagos, šildymo greičiausiai ir neprireiks. Namo projekte numatyta galimybė apsodinti stogą augalais ar įrengti saulės baterijas.

Prancūzų pasiūlyta technologija yra tikrai įdomi ir naujoviška, tačiau ne be trūkumų. Specialistams kyla klausimų dėl namo „žalumo“ – vis tik pagrindinė statybinė medžiaga yra polistirenas, nenatūrali, iš naftos gaminama medžiaga, o tai atrodytų prieštarauja pasyvaus namo koncepcijai. Gaisro atveju taip pat kiltų nemažas pavojus, ne tik todėl, kad medžiaga yra itin degi, bet dar ir dėl to, jog degdama išleidžia sveikatai pavojingas toksines medžiagas. Tačiau pakeitus EPS aplinkai draugiškesnėmis medžiagomis, tikėtina, jog nukentėtų namo šiluminės izoliacinės savybės.

Kita vertus, „Pop-Up House“ dizainas yra pagirtinas, o tai, kaip architektai panaudojo izoliacinę medžiagą konstrukcijoje yra inovatyvu ir verta dėmesio. Pristatytas surenkamas namas yra tik prototipas, todėl galima tikėtis, kad „MultiPod Studio“ ateityje pasiūlys dar įdomesnį ir aplinkai draugiškesnį sprendimą.

Vaizdo siužetas 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Kristina Simonaitytė
(10)
(1)
(3)

Komentarai (1)