„Windows XP“ palikti neskuba nei Lietuvos bankai, nei vartotojai  (8)

Iki balandžio 8 d. lieka mažiau nei kelios savaitės, o mažiau nei trečdalis vartotojų dar naudojasi „Windows XP“ operacine sistema ir neskuba jos atnaujinti. Dar populiaresnė „Windows XP“ bankomatams skirta versija – „Windows XP Embedded“, – kuri veikia net 95 proc. pasaulio bankomatų, tarp jų ir Lietuvos bankuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, bankomatams „XP Embedded“ palaikymas už nemažą mokestį pratęstas iki 2015 m. liepos mėnesio, tačiau „Micrososft“ oficialiai yra perspėjusi, kad senosios operacinės sistemos naudojimas laikui bėgant didins riziką, nes „sprendimai, nukreipti prieš virusines sistemas, bus riboti“.

Naujesni bankomatai gali padaryti atnaujinimus automatiškai, o senesni turi būti atnaujinti pavieniui arba visiškai pakeisti, jei nėra galimybių pereiti prie naujesnių versijų.

Programišiai taikosi į bankomatus labai rafinuotais būdais. „Symantec“ skelbia, kad rafinuotos atakos prieš su „Windows XP Embedded“ veikiančias sistemas vyksta jau dabar.

Naujausias užfiksuotas pažeidimo atvejis – kenkėjiška programa, pavadinta „Backdoor Ploutus“, naudojama pažeisti „Windows XP Embedded“ sistemas, kuri pažeistą bankomatą išsiuntus trumpąją žinutę leidžia prieiti prie bankomato ir išsiimti grynuosius. Pirmiausiai ji buvo aptikta Meksikoje, o vėliau ir Europos šalyse.

Manoma, kad ateityje panašių vagysčių būdų vis daugės, todėl neskubantys keisti bankinių operacinių sistemų bankai vis dažniau susidurs su saugumo sprangomis.

Lietuvos bankų bankomatai taip pat vis dar naudos „Windows XP Embedded“ sistemas ir po balandžio aštuntosios, o kada bus pereita prie naujesnių sistemų, neatskleidžia.

Įprastine kompiuteriams skirta „Windows XP“ sistema, „Microsoft“ teigimu, naudojasi maždaug 28 proc. vartotojų. Šiems po balandžio aštuntosios atnaujinimai diegiami nebus. Dėl to ilgainiui vis daugės saugumo spragų.

„Užfiksavus saugumo spragą, daromi operacinės sistemos atnaujinimai ir tol, ko ji palaikoma, programa sutvarkoma, – sakė „Microsoft Lietuva“ Komunikacijos ir socialinių projektų koordinatorė Žana Jakevičienė. – Kadangi „Windows XP“ operacinė sistema nebeatitinka reikalavimų, joje palyginus su „Windows 07“ ar „Windows 08“, aptinkama keletą kartų daugiau spragų.“

„Windows XP“ buvo sukurti 2001 M. spalio mėnesį yra trim kartom nutolusi nuo naujausios „Windows“ operacinės sistemos „Windows 8“, kuri buvo sukurta 2012 m. spalį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Paulius Grinkevičius
(5)
(0)
(1)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: