Paaiškėjo, ką Lietuvoje veikia Ukrainos kariai (Video)  (12)

Penki ukrainiečių kariai, tarp kurių yra ir mergina, Rukloje mokosi snaiperio darbo paslapčių iš geriausių Lietuvos kariuomenės ekspertų. Tuo metu Panevėžyje keliolika Ukrainos jūrų pėstininkų treniruojasi šturmuoti pastatus ir kautis dideliuose miestuose. Tokiuose kaip Doneckas ar Luhanskas. Dalis šių karių pasitraukė iš okupuoto Krymo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jeigu taip atsigulei, tai ir gulėk kol atliksi šūvius“, – ukrainiečių snaiperiui Maksimui sako instruktorius, kai trečiadienio rytą šis treniravosi šaudyti iš 100 metrų atstumo.

Lietuvos kariuomenės eksperto dėmesį šis ukrainietis patraukė, nes šalia automatinio šautuvo SCAR atsigulė ne tiesiai, bet šonu – taip įprato per trejus metus treniruočių ir keturis mėnesius fronte Rytų Ukrainoje.

„Kursai yra labai naudingi, jau dabar sužinojome daug naudingų dalykų“, – sako Ukrainos armijos 36-osios jūrų pėstininkų brigados seržantas Maksimas.

Lietuviai instruktoriai pasakojo, kad šis ukrainietis yra grupės lyderis. Jis dalyvavo operacijose prie Ilovaisko ir Luhansko, tačiau detaliau pasakoti negalėjo.

Po dviejų savaičių jis vėl bus vienu iš Ukrainos snaiperių kare su Rusijos remiamais separatistais.

Šaipėsi iš ginklų

Penki Ukrainos jūrų pėstininkai Gaižiūnų poligone Rukloje mokomi pagal patobulintą Lietuvos kariuomenės taikliojo šaulio kursą. Jie sužinos ne tik apie šūvio techniką ir subtilybes, bet ir apie NATO snaiperių veikimo taktiką.

„Iš esmės, tai nėra tik mokymai, nes mes keičiamės žiniomis“, – sako Ernestas Kuckailis, Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro ekspertas. Lietuviai papasakoja apie savo patirtis misijose, techniką ir taktiką, o ukrainiečiai – apie savąją.

„Mums tai taip pat yra naudinga ir įdomu, labai įdomu sužinoti, kaip jie teorines žinias pritaiko savo praktikoje“, – pasakojo ekspertas E.Kuckailis.

Šie kariai bus apmokyti ir vesti kursus, todėl sugrįžę į Ukrainą galės pasidalinti patirtimi.

„Aišku, mūsų ginklai yra seni, vos veikiantys, kulkos nepritaikytos snaiperiams, bet žinios vis tiek labai pravers“, – sakė ukrainietis seržantas Maksimas.

Mokosi kovoti miestuose

Snaiperių grupė yra iš Ukrainos armijos 36-osios jūrų pėstininkų brigados, kuri dalyvavo operacijose prie Mariupolio ir Donecko priemiesčiuose. Be to, dalis jūrų pėstininkų matė Krymo okupaciją ir pasitraukė iš pusiasalio.

Dar 18 šio dalinio karių treniruojasi Karaliaus Mindaugo husarų batalione Panevėžyje.

Lietuvos instruktoriai moko pastatų šturmo, mūšio mieste taktikos.

„Dabar frontas stovi, susirėmimai vyksta kaimuose. Bet kažkada mums reikės atsiimti Luhanską ir Donecką, tada tos žinos bus labai naudingos“, – kalbėjo vienas iš ukrainiečių karių.

Tikisi daugiau ukrainiečių

Lietuvoje ukrainiečiai bus dvi savaites, todėl jie ruošiami pagal specialius kursus ir intensyvesnę mokymo programą.

„Tikiuosi, kad tai ne paskutinė grupė, kuri iš Ukrainos atvyks į Lietuvą. Tokia parama svarbi ir karine, ir politine prasme“, – kalbėjo Jonas Ohmanas, Ukrainos karius remiančio fondo „Blue/Yellow“ vadovas. Jis buvo vienas iš idėjos autorių.

Ukrainos jūrų pėstininkų ruošimą organizavo ir visiškai apmoka Lietuvos kariuomenė.

Kol kas nėra žinoma, ar į mūsų šalį atvyks daugiau tokių grupių iš Ukrainos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Dovydas Pancerovas
(22)
(2)
(20)

Komentarai (12)