„Huawei“ ir „Leica“ eksperimentas: kuo skiriasi telefonu ir fotoaparatu darytos nuotraukos (Foto)  (8)

Apie neseniai „Huawei“ pristatyto išmaniojo telefono „P9“ dvigubos „Leica“ kameros struktūrą ir galimybes diskutuojama iki šiol. Visus atsakymus į klausimus, kaip veikia fotografavimas išmaniųjų telefonų kameromis, atsako bendrovė „Huawei“ ir pateikia „P9“ bei „Leica M“ kameros atvaizdavimo galimybių palyginimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip telefone atkuriamos spalvos?

Svarbiausia savybė kameroje – kaip vyksta raudonos spalvos įrašymas išmaniojo telefono CMOS jutiklyje. Išmaniųjų telefonų kamerų jutiklis dažniausiai naudoja RGB Bayer jutiklių grupę. Tačiau foto vamzdelis tik priima fotonus, bet neatpažįsta spalvos.

Tai reiškia, kad spalvos informacijos surinkimui reikalingi spalviniai filtrai. Surinkta informacija įrašoma pikseliais, gauta mozaika dekoduojama algoritmu ir tuomet generuojamas spalvotas atvaizdas.

Svarbu pažymėti ir tai, kad didelė šviesos dalis pro spalvos filtrus nepraeina ir tik atskiras elektromagnetinis spektras gali pasiekti po juo esančius jutiklius.

Dėl šios priežasties jautrumas šviesai ir raiška yra mažesni. Pavyzdžiui, įrašant vienspalvį raudoną atspalvį, raiška sumažėja keturis kartus.

„Huawei“ nepakankamos įeinančios šviesos problemą naujajame telefone išsprendė įmontavę monochrominę kamerą ir pritaikę dvigubos kameros sprendimą. RGB – spalvota – kamera skirta spalvos informacijos įrašymui, o monochrominė – vienspalvė – kamera skirta detalių ir siluetų įrašymui aukšta raiška. Vienspalvės kameros jautrumas šviesai ir skiriamoji geba yra didesni, nes čia nėra spalvos filtrų. Taigi dvigubos kameros sprendimas sujungia vienspalvės ir RGB kamerų savybes, todėl atvaizdo kokybė tampa geresnė.

Kokia dviejų kamerų sąsaja?

Kokie yra dvigubos kameros privalumai palygini su RGB kamera? Testavimas labai paprastas: paeiliui uždenkite vieną kamerą, fotografuokite ir palyginkite rezultatus.

„P9“ telefone įtaisytą kamerą kūrė „Huawei“ ir „Leica“. Kameroje įmontuoti „Leica“ Summarit H 1:2.2/27 ASPH dvigubi lęšiai, vienas 12MP RGB spalvų jutiklis ir vienas 12MP monochrominis jutiklis detalėms. Abiejų jutiklių perteikti atvaizdai kombinuojami į vieną tobulą fotografiją. Palyginus fotografijas, matyti, kad nuotraukų, darytų su „P9“, spalvos yra gyvesnės – šviesios atvaizdo vietos turi rausvą atspalvį, o tamsesnės – „Leica“ atvaizdams būdingą violeto-melsvos atspalvį.

„P9“ kameros savybes jau pagyrė pasaulyje pripažinti fotografai, tarp jų – „National Geographic“ fotografas David Guttenfelder, slidinėjimo fotografas Reuben Krabbe bei Mary McCartney.

Telefonas ir fotoaparatas: ar pastebėsite skirtumą?

Bandymų metu tas pats vaizdas užfiksuotas dvejomis kameromis – „Huawei P9“ ir „Leica M“ su Summicron-M 1:2/35 mm ASPH lęšiais. Abejomis kameromis fotografuotų atvaizdų spalvinis skirtumas labai nedidelis. Visgi „P9“ savybės šiek tiek kitokios, palyginti su „Leica M“, tačiau kaip išmaniųjų telefonų klasės kamera, „P9“ daro puikios kokybės fotografijas.

Akivaizdu, kad šio išmaniojo kamera suteikia daugiau galimybių nei vien „Leica“ sertifikuoti lęšiai – ji taip pat pasižymi klasikinį „Leica“ stilių atkuriančiu atvaizdo ryškumu, pasiekiamu dėl naujausios atvaizdo apdorojimo programinės įrangos. Be to, „P9“ turi eilę spalvinių režimų, atkartojančių „Leica“ kameros galimybes.

„Standartinis” režimas perteikia natūralių spalvų atvaizdus, „Gyvybingų spalvų” režimas praturtina spalvas „Leica“ stiliui būdingomis savybėmis, o „Ramių spalvų” režimas skirtas lygios tekstūros, tačiau ryškumo neprarandančių atvaizdų kūrimui.

Šie trys spalviniai režimai suteikia nesuskaičiuojamas galimybes kurti įspūdingas fotografijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(27)
(6)
(21)

Komentarai (8)