Lietuva nori būti rimta karinė galia: 2 % nuo BVP tik pirmas žingsnis, toliau - dar didesni planai  (37)

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad 2 procentų nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) finansavimas gynybai nėra riba ir, esant poreikiui, jis galėtų dar augti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai yra Vyriausybės pozicija, kad mes turime savo saugumui skirti tiek lėšų, kiek galėtume pirmiausia pati, kaip valstybė, galvoti esant grėsmei, kad galėtume apginti savo žmones. (…) Tai tikrai nėra riba, kad mes, pasiekę dviejų procentų finansavimą, sakytume – viskas. Vertinsime ir valstybės finansines galimybes, ir geopolitinę situaciją aplink Lietuvą“, – sakė S. Skvernelis.

Jis pažymėjo, kad yra užsibrėžtas tikslas pasiekti 2 proc. nuo BVP gynybos finansavimą 2018 metais, paskui esą būtų vertinama pagal situaciją.

Kitąmet gynybai planuojama skirti apie 1,8 proc. nuo BVP.

Premjero nuomone, vien kelti finansavimą gynybai nepakanka, todėl jis palaiko jį į pareigas delegavusio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio idėją dėl karinio moksleivių ir studentų rengimo.

„Aš manau, kad jeigu mes kalbame apie visuotinę šalies gynybą, tai negalime orientuotis tik į 2 proc. ar 2,5 proc. finansavimą, tikintis, kad tik profesionali šauktinių kariuomenė gali garantuoti ir mūsų saugumą, ir svarbiausia – atgrasymą. Atgrasymą garantuoja visos visuomenės nusiteikimas ir pasirengimas ginti kraštą. Karinio rengimo, krašto gynybos, pilietinio ugdymo kompleksinis pasirengimas turėtų būti kuo anksčiau skatinamas, ir vienas iš būdų yra – ir mokykla, ir aukštoji mokykla, kur tai galėtų būti vykdoma“, – sakė S. Skvernelis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Valstiečių laikraštis
Valstiečių laikraštis
(55)
(12)
(43)

Komentarai (37)