10 šalių su silpniausia kariuomene: viena NATO šalis neturi net ir nuolatinės kariuomenės, o kitur pasaulyje kariai dirba ūkiuose  (4)

Dabar dažnai kalbama apie galingiausias ar pavojingiausias pasaulio kariuomenes. Mums įdomu žinoti, kokie naujausi ginklai jose naudojami, kaip vyksta karių paruošimas, kiek pinigų investuojama ir kas numatoma ateityje. Tačiau įdomybių ieškantys žurnalistai dabar pabandė atkreipti dėmesį į priešingą valstybių galios spektro pusę ir pažiūrėti, kurios pasaulio kariuomenės yra silpniausios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiame sąraše pateikiamos valstybės, kurių karinė galia yra stipriai ribojama karių paruošimo ir apginklavimo. Tai yra, branduolinė ginkluotė, kuri ženkliai didina valstybės karinę galią, į šiuos pasvarstymus nėra įtraukta. Tai – tik žmogiškojo potencialo skaičiavimai, kurie niekada nebūna labai objektyvūs, tačiau leidžia suvokti, kokį prioritetą kariuomenei valstybė skiria.

1. Valstybės be nuolatinės kariuomenės

Žinoma, silpniausiai kariniu požiūriu yra pasiruošusios tos valstybės, kurios kariuomenės neturi apskritai arba turi tik nereguliarias pajėgas. Dažniausiai tai – labai mažos valstybės, kurioms kariuomenės turėti tiesiog neapsimoka, arba tokios, kuriose karinių veiksmų tikimybė yra neįtikėtinai maža. Monakas, Panama, Mauricijus, Islandija (vienintelė NATO valstybė be nuolatinės kariuomenės), Kosta Rika, Vanuatu ir dar kelios mažos salų valstybės.

2. Irakas

Valdant Sadamui Huseinui Irakas turėjo ketvirtą pagal dydį kariuomenę pasaulyje. Dabar, žinoma, situacija pasikeitė, tačiau ne tik karių skaičiumi. JAV ir Jungtinė Karalystė investavo 26 milijardus dolerių finansine ir karine parama, bet šalis vis tiek turi tik 26 nuolatinius dalinius, kurie yra laikomi lojaliais. Tačiau jie taip prastai paruošti, kad 2014 metais iškilus Islamo Valstybės grėsmei, jie tik neorganizuotai pasitraukė, po savęs palikę ginklus ir amuniciją.

3. Šiaurės Korėja

Šios valstybės paminėjimas tokiame sąraše stebina, tačiau nepaisant branduolinės ginkluotės ir sunkiai prognozuojamos lyderystės, Šiaurės Korėjos kariuomenė yra gana silpna. Kariai dažnai yra visiškai neapmokyti, labai dažnai negauna tinkamo maitinimo ir yra siunčiami priverstiniams darbams. Pavyzdžiui, rinkti ryžių derlių ar padėti statybose.

4. Eritrėja

Teigiama, kad tarptautinių santykių užkulisiuose Eritrėja jau vadinama Afrikos Šiaurės Korėja. Šalies kariuomenės problemos visai panašios – finansavimo trūkumas, prastas karių paruošimas, nenoras kovoti su šalyje veikiančiomis teroristinėmis grupuotėmis,  ir priverstiniai darbai. Situacija Eritrėjoje tokia prasta, kad tūkstančiai žmonių iškeliauja į Sudaną.

5. Nigerija

Nigerija turi didelių problemų su „Boko Haram“ teroristine grupuote, ištikima ISIS. Tačiau kariuomenė yra prastai paruošta ir ginkluota, nepaisant valstybės pajamų iš gamtinių išteklių gavybos. Pietinėse Nigerijos vietovėse dislokuoti kariai dažnai nusimeta uniformą ir bėga kartu su civiliais, nes jie neturi ne tik tinkamų ginklų, bet ir neperšaunamų liemenių, o šarvuočiai jau seniai nejuda dėl gedimų.

6. Filipinai

Nepaisant agresyvėjančios Kinijos retorikos apie naujas teritorijas netoli Filipinų ir pažadų investuoti milijardus kariuomenei atnaujinti,  didžiausią dėmesį skiriant pakrantės ir oro gynybai, situacija šioje šalyje prasta. Salos vandenys saugomi senais JAV pakrantės apsaugos kateriais, įranga yra bemaž 60 metų senumo, o kariai nėra paruošti kovoti su išorės priešais.

7. Tadžikistanas

Tadžikistano karinės pajėgos yra labai neorganizuotos, nelojalios ir nepakankamai finansuojamos. Subyrėjus Sovietų Sąjungai Tadžikistanas liko be jokios kariuomenės likučių, ant kurių galėtų kurti modernių karinių pajėgų pamatus. Tačiau 1994 metais kariuomenė visgi buvo sukurta, bet stipriai priklausė nuo Rusijos. Ir dabar dalis žmonių į kariuomenę patenka pagrobti ir tuomet yra „įšventinami“ mušimais ir badu. Jauni tadžikai dažnai stengiasi įstoti į Rusijos kariuomenę, kur gauna didesnį atlygį.

8. Mongolija

Mongolijos kariuomenė taip pat prastai organizuota ir naudoja labai senus ginklus. Mongolijos pajėgos visgi padėjo JAV kariuomenei Irake ir Afganistane – supažindino su vietinių naudojama sovietine ginkluote, kurią mongolai išmano iš patirties.

9. Saudo Arabija

Nepaisant investicijų ir didelių planų, Saudo Arabijos kariuomenė vis dar yra labai silpna. Prastai ginkluotos pajėgos šiuo metu dalyvauja veiksmuose Jemene, kur kartu su Jungtinių Arabų Emyratų bando nuversti valdžią Sanoje. Per porą metų operacija ženklių rezultatų taip ir nepasiekė.

10. Afganistanas

Tai – dar viena kariuomenė, kuri gavo intensyvius JAV pajėgų mokymus. Visgi, ekspertai neabejoja, kad vos tik Afganistano kariuomenė liks viena, ji subyrės arba lėtai praras turimus pajėgumus. Vienas Afganistano kariuomenę treniruojantis specialistas pasakojo, kad afganų kariai savarankiškai kovoti tiesiog negali – juos reikia pamaitinti, aprengti ir atvežti į paskirties vietą.

 

Straipsnis parengtas pagal Undertheradar.military.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(5)
(29)

Komentarai (4)