Įkopė į Everestą ir įdiegė 5G ryšį  (11)

Siekdami paminėti šešiasdešimtąsias pirmojo sėkmingo įkopimo į Everesto kalną iš šiaurinio šlaito pusės metines, Kinijos telekomunikacijų bendrovė „Huawei“ ir stambiausias mobiliojo ryšio operatorius pasaulyje „China Mobile“ susivienijo ambicingam projektui ir įrengė 5G ryšio bazinę ryšio stotį 6500 metrų aukštyje. Čia atvestas optinis tinklo kabelis suteiks galimybę į Everestą kopiantiems asmenims naudotis sparčiu interneto ryšiu, rašoma pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Veikia trijose Everesto stovyklose

„China Mobile“ 5G ryšio infrastruktūrą buvo pasirinkta diegti trijuose daugiausia lankytojų sulaukiančiuose taškuose – Everesto bazinėje (5300 metrų), tarpinėje (5800 metrų) ir aukščiausioje, 6500 metrų aukštyje, įkurtose stovyklose. Visose tinklo stotyse panaudoti pažangūs „Huawei“ sprendimai.

„Mūsų naudojamos ryšio antenos yra labai kompaktiškos, todėl nebuvo sudėtinga jas transportuoti ir instaliuoti. Be to, jų konstrukcija užtikrina atsparumą žemai aplinkos temperatūrai vyraujančiai Everesto kalne, kuri yra itin nepalanki elektronikai“, – tinklo sprendimus detalizuoja „Huawei Technologies“ vadovas Baltijos šalyse Ricky Chenas.

Visos penkios įrengtos bazinės stotys taip pat palaiko du pagrindinius 5G režimus. Pirmasis užtikrina didesnę interneto spartą, o antrasis – stabilesnį ryšį. Kiekvienas jų parenkamas automatiškai, priklausomai nuo vartotojo poreikių ir situacijos.

Geresniam teritorijos padengimui ir tinklo talpai naudojama „Huawei Massive MIMO“ technologija, leidžianti ryšį skleisti trijų dimensijų spinduliais, todėl puikiai tinka statiems Everesto šlaitams. Visi šie sprendimai padeda fiksuoti 1,66 Gb/s siekiantį duomenų atsisiuntimo ir 215 Mb/s duomenų įkėlimo greitį. Ryšio patikimumą užtikrina tinklo specialistai, budintys 5300 metrų ir didesniuose aukščiuose, bei atliekantys infrastruktūros priežiūros, optimizacijos ir neplanuotų sutrikimų šalinimo darbus.

Patirtį pritaikys kitose kalnuotose vietovėse

Imtis šios ambicingos misijos paskatino ateityje planuojamos mokslininkų ekspedicijos, šiemet atliksiančios Everesto permatavimą, ryšio su išoriniu pasauliu poreikis. Šiemet minima 45 metų sukaktis, kai pirmą kartą oficialiai išmatuotas kalno aukštis, todėl specialistai sieks iš naujo išmatuoti Everesto aukštį ir nustatyti galimus pokyčius, galėjusius įvykti beveik per pusę amžiaus.

Įdiegta 5G infrastruktūra taip pat suteikia galimybę stebėti aukštos raiškos tiesiogines vaizdo transliacijas tiesiai iš Everesto. Tikimasi, kad jos bus naudingos ne tik mokslininkams ar įvairiems specialistams, bet ir alpinistams bei keliautojams.

„Nesiruošiame apsiriboti šiuo projektu. Patirtis, įgyta diegiant 5G tinklą Evereste, galės būti panaudota vystant penktos kartos mobiliojo ryšio infrastruktūrą ir kitose kalnuotose vietovėse. Tai leis užtikrinti greitą ir patikimą ryšį ten įsikūrusiems gyventojams ir verslams, kenčiantiems dėl kalnuotuose regionuose tradiciškai tiekiamo nestabilaus ir didele sparta nepasižyminčio interneto“, – teigia Ricky Chenas.

Tiesioginę vaizdo transliaciją galima stebėti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: